KAKO NIŠTA NISU ZNALI? / Oporba se digla na noge zbog afere INA i traže ostavku Vlade: 'HDZ je okupirao cijelu zemlju'

Kako je moguće da tek osnovana privatna tvrtka od INA-e kupuje plin debelo ispod tržišne cijene i preprodaje ga, a domaći distributeri najavljuju podizanje cijena?

29.8.2022.
19:13
VOYO logo

Daleko od kamera na sporedni ulaz predsjednik Uprave INA-e stigao je u ministarstvo gospodarstva, a za njim i čovjek koji ga je tamo pozvao. Ministar u INA-u šalje reviziju cijelog plinskog poslovanja.

"Jako je važno da ta revizija analizira sve ugovore INA-e, nabavne cijene plina, prodajne cijene plina kao i uvjete po kojim su određeni partneri sklapali te ugovore s INA-om", kaže Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

INA je tek osnovanoj privatnoj tvrtki OMS u listopadu 2021. prodala plin po povlaštenoj fiksnoj cijeni od 19 eura po megavatsatu, iako je tržišna cijena tog dana na europskoj burzi iznosila 93,5 eura. Na upit koliko tvrtki kupuje plin od njih i po kojoj cijeni, iz INA-e nam nisu odgovorili. Iz HEP-a su nam potvrdili da plin nabavljaju na natječaju, dijelom i od INA-e, ali po tržišnoj cijeni.

Image
'plenkovićev krug' /

SDP o Ini: 'Premijer se hvali istančanim ticalima, a radari su mu zapravo jedna mlohava čuna'

Image
'plenkovićev krug' /

SDP o Ini: 'Premijer se hvali istančanim ticalima, a radari su mu zapravo jedna mlohava čuna'

"Kod nabave HEP ugovara cijenu koja je istovjetna cijenama na europskom tržištu i koja je nepromjenjiva za vrijeme trajanja ugovora te ne može biti veća od tržišne cijene", kažu iz HEP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, da HEP danas potpisuje ugovor s INA-om, kupovao bi ga po današnjoj burzovnoj cijeni od 287 eura po megavatsatu. Neslužbeno, INA proizvodi 700 milijuna metara kubnih plina što je trećina hrvatskih potreba. Osam posto od toga navodno su prodali privatnoj tvrtki koja je na tome masno zaradila. Gdje je završilo ostalih 92% iz INA-e također nisu odgovorili. Kao ni zašto po tim cijenama nisu mogle kupovati državne tvrtke i plinare koje zbog astronomske cijene plina moraju podizati cijene kućanstvima i poduzetnicima.

"Ako su to doista neki interni procesi u INA-i dozvolili, onda je to neuobičajeno", poručuje Marko Primorac, ministar financija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plinski biznis koji je USKOK opisao bio je dobro osmišljen sustav u kojem preko četiri tvrtke novac kapao u ruke osumnjičenih. Rasplinuo se tek na nevještom skrivanju ogromne količine novca koji je završio na računu umirovljenika i uzbunio banke.

-Je li vam šokantno da je u nečem tako dobro isplaniranom sve palo na tako banalnoj stvari? "Pa izgleda malo neuobičajeno u svakom slučaju", kaže Primorac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ne zbunjuje članove Vlade samo to. Glavno pitanje je kako je moguće da se na ovaj način iz tvrtke izvuče milijarda.

"Kako je uopće bilo moguće da nitko ne primijeti", smatra Davor Božinović, potpredsjednik Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To bih i ja volio znati na koji je način to dozvoljeno i tko je bio zadužen za to da to kontrolira i odobrava", kaže Primorac.

A tko je trebao znati, kontrolirati i spriječiti, zna oporba. Dva dana nakon izbijanja afere svi pronalaze krivca u istoj osobi i istoj stranci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gospodin premijer, čovjek koji se hvali istančanim ticalima, radarom koji prepoznaje kriminal, koji prepoznaje sve, mislim da su mu ti radari, ta ticala zapravo jedna mlohava čuna", poručuje Siniša Hajdaš Dončić, saborski zastupnik.

"Da se eto skupilo njih pet samostalno, neovisno o bilo kome tome, maznuli u zadnjih godinu dana milijardu kuna eto tako usput, ta teorija ne da smrdi. Ona zaudara na tisuće kilometara. Realnija od te priče je Snjeguljica i sedam patuljaka", smatra Božo Petrov, saborski zastupnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Socijaldemokrati traže izvanrednu sjednicu sabora i dolazak premijera u Sabor da odgovori na sva ta pitanja", govori Nikša Vukas, član Kluba zastupnika Socijaldemokrata.

"Zadovoljiti vaše apetite ne može nitko. Vi kradete u milijardama. I tome nema kraja, od zadnje do prve razine", kaže Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"HDZ je okupirao cijelu zemlju, okupirao je sve institucije i na sva mjesta je postavio svoje ljude od lovačkih društava do nogometnih saveza", smatra Ivica Puljak, gradonačelnik Splita.

Oporba traži izvanrednu sjednicu Sabora, ali planiraju osnovati i istražno povjerenstvo pred kojim bi se članovi vlade trebali očitovati o tome kako je moguće izvlačenje milijarde kuna od tvrtke u 44 postotnom vlasništvu Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike