NIKAD VIŠE KRPELJA / Oprez! Krpelja nikad više. Najnovija metoda uklanjanja - koncem. Doznajte detalje

Najčešće prenose Lajmsku boreliozu - bakterijsku bolest koju karakterizira pojava crvenila na koži.

28.5.2021.
7:00
VOYO logo

Počela je sezona krpelja. A ima ih više nego ikad! Blaga zima i dosta vlage pogodovali su njihovom razmnožavanju. Opasnost najviše prijeti u sjevernom dijelu zemlje.  A zašto ove godine biti posebno oprezan i koja je to nova metoda kojom se ukljanjaju ove opasne krvopije - donosi Marko Šiklić.

Toplije vrijeme i tek probuđena priroda mame u šetnji i boravak na otvorenom. O malenim napastima mnogi ni ne razmišljaju. Krpelji su u ovom dijelu godine najaktivniji...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Žive u šikari, odnosno ne penju se na drveće, ne padaju s drveća što vrlo često ljudi misle. Ne skaču sa životinje na čovjeka, ili sa životinje na životinju", objašnjava 
Tatjana Živičnjak, profesorica na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.
A svi koji su često u prirodi dobro znaju što im je činiti. Posjet liječniku najčešće nije potreban, osim u iznimnim slučajevima.

A ako se nametnik uoči, treba ga pravilno odstraniti. Mnogi nisu znali - najnovija metoda je uklanjanje pomoću konca.

"Blizu kože i tih njegovih usnih organa omota se konac i laganim potezanjem prema gore ga se skine. Važno ga je skinuti čim prije jer krpelju treba određeno vrijeme hranjenja da prenese uzročnika bolesti", priča Živičnjak, profesorica na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Najčešće prenose Lajmsku boreliozu - bakterijsku bolest koju karakterizira pojava crvenila na koži. Po podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, lani je u Hrvatskoj registriran 441 slučaj. Zaštititi se možemo i cjepivom.

"Ako ste recimo često u šumi ili ste šumski radnik ili izletnik, ili lovac – onda se preporučuje cjepivo. Ono ide u tri doze, visoko je zaštitno i svake tri godine se obično nadocjepljuje", ističe Marko Kutleša, infektolog u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević.

Djelovanjem zaraženih krpelja ugroženi su i kućni ljubimci, naročito psi.

"Na žalost ima i pasa koji imaju malo zaboravne vlasnike pa zaborave staviti ampulu ili tableticu protiv krpelja, pa ti siroti psi mogu skupiti od 80 do 100 krpelja", ističe Branimir Rebselj, veterinar. Uzročnik infekcija ne bira metu, zato se najvažnije prije odlaska u prirodu dobro zaštiti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo