Jesmo li skupi? / Optimistične prognoze za ljeto 2021. mogle bi se ostvariti međutim što kažu turisti: Nekima je jeftino, nekima skupo

Jesmo li, osim lijepe, i skupa destinacija te jesu li oni koji od turizma žive odlučili i naplatiti otvorenost Hrvatske?

21.6.2021.
7:00
VOYO logo

U Hrvatskoj trenutno boravi oko 290 tisuća turista. U odnosu na isto vrijeme lani, to je čak 85 tisuća više!

Čini se da bi se optimistične prognoze za ljeto 2021. mogle ostvariti! No, što kažu turisti? Jesmo li, osim lijepe, i skupa destinacija te jesu li oni koji od turizma žive odlučili i naplatiti otvorenost Hrvatske? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekoć su dolazili sa svojom djecom, danas i s unucima. Obitelj Hafner iz Njemačke u Hrvatskoj ljetuje već šesti put. Nije ih omela ni korona čije su posljedice na gospodarstvo, kažu, osjetili više oni u Njemačkoj nego mi u Hrvatskoj. I onda nek' netko kaže da Nijemci nemaju dobar smisao za šalu.

"Mislim da ju je Njemačka osjetila više nego Hrvatska. Umirovljenici smo i moramo štedjeti, ali štedjeli smo uvijek i sad si odmor možemo priuštiti", kaže Johan Hafner iz Njemačke. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Sezona počinje /

ADAC ugostio ministricu turizma Brnjac, Hrvatska postaje prva 'COVID-safe destinacija'. A to je jako važno zbog ovoga

Image
Sezona počinje /

ADAC ugostio ministricu turizma Brnjac, Hrvatska postaje prva 'COVID-safe destinacija'. A to je jako važno zbog ovoga

Nijemci su i ove godine tradicionalno najbrojniji gosti na našoj obali

Slijede Slovenci, Austrijanci i Poljaci.

"Štedjeli smo novac nekoliko mjeseci dok smo radili. Sad smo ga uzeli i tu smo", kaže turist Vartek Vjeclav iz Poljske. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviše turista je trenutno u Istri njih 96 000, na Kvarneru ih je 62 000 te u Splitsko dalmatinskoj gdje ih je 43 000. U Zadarskoj županiji ih je 39 000, a gledajući po destinacijama najviše je gostiju u Rovinju, Poreču, Viru, Medulinu i Malom Lošinju. Odakle god da dolazili i gdje god ljetovali slažu se u jednom, cijene u Hrvatskoj su više nego povoljne.

"Mislim da su jako dobre. Za sve očekujem da je skuplje, a računi uvijek stignu na manji iznos", kaže Anna Mykura, turistkinja iz Engleske koja ljetuje u Zadru. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smještaj smo našli preko interneta. U strogom je centru. Platili smo za tri noći samo stotinu eura. Mislim da je to jako dobra cijena. Stan je nov, savršena cijena za nas", kaže Jakub Mikolajczyk, turist iz Poljske koji ljetuje u Splitu.

"Smještaj, autobusi, javni prijevoz. Sve je prilično pristupačno. Primjerice, moja sestra je studentica, ali si može priuštiti ljetovanje ovdje", kaže Jana Salaviova, turistkinja iz Rusije koja ljetuje u Zadru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No nekim su cijenama ipak šokirani. Primjerice onim za ulaznice u Nacionalne parkove ili ležaljke pod baldahinima.

"Ne mogu se sjetiti niti jednog parka u Njemačkoj s tako skupim ulazom. Platili smo, mislim, 20 eura po osobi za ulazak na Krku. Bili smo iznenađeni. Ovdje na plaži, naša domaćica od koje smo iznajmili stan nam je preporučila ovu plažu. Dobra je, besplatan je parking, ali ako želite ležaljke morate platiti 700 kuna za dan što je prilično, prilično skupo. Mi si to ne možemo priuštiti. Odabrali smo ležati pod stablom", kaže Christian Calve, turist iz Njemačke. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoteli i apartmani posljednjih godina uglavnom drže slične cijene

"Cijene nisam spuštao ni prošle godine, niti ove. Mi imamo relativno umjerene cijene i držimo ih konstantne. Naravno, danas se teško može govoriti o skroz držanju cijena konstantnima budući da se reagira uvijek na ponudu i potražnju pa, recimo, ako je nešto prazno onda se zadnji čast spuste cijene to je normalno poslovanje u zadnje vrijeme", kaže iznajmljivač obiteljskog smještaja Ivo Lorecin

Sudeći prema svemu navedenom Hrvatska bi za novi turistički slogan mogla odabrati onaj: tako lijepa, tako povoljna. Ali uglavnom za inozemne goste jer, i ove godine, mnogi građani Hrvatske neće si moći priuštiti ni vikend na svom lijepom Jadranu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo