jedno iskustvo više / Orešković se vraća u biznis, no strogi propisi u Hrvatskoj mogli bi ga otjerati u inozemstvo

Orešković večeras i službeno napušta Banske dvore i vraća se u privatni sektor

19.10.2016.
18:54
VOYO logo

Devet mjeseci nakon što je postao prvi čovjek Hrvatske - Tihomir Orešković odlazi iz politike. 

Gdje će točno - još se ne zna, ali jedno je sigurno:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odlučio se vratiti u biznis odakle je i došao, a s obzirom na stanje u Hrvatskoj s našim propisima, nažalost više opcija ima u inozemstvu nego ovdje", otkrio je Stjepo Bartulica, savjetnik Tihomira Oreškovića.  

Ta pravila su Zakon o sprječavanju sukoba interesa - koji propisuje da sljedećih godinu dana bivši premijer ne smije biti član uprave ili nadzornog odbora u nekoj hrvatskoj tvrtki. Niti u stranoj, ako se tamo sklapaju poslovi s hrvatskom Vladom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tu je predviđena sankcija za samog dužnosnika od pet do 50 tisuća kuna, oduzimanje imovinske koristi, prije svega plaću koju bi dužnosnik tako ostvario i zaštitna mjera zabrane obavljanja poslova djelatnosti iz zvanja", rekao je Davorin Ivanjek, član Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

A kazna za poslodavca je između 50 i milijun kuna. To Oreškoviću znatno sužava izbor.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Obitelj mu je u Zagrebu, pa možda čak i pronađe rješenje da ovdje bude full time, ali još nije odlučio", dodaje Bartulica. 

Nakon što je bio predsjednik Uprave u Plivi, financijski DIrektor u farmaceutskom divu Tevi, sada svom životopisu dodaje i iskustvo predsjednika Vlade.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Premijer Orešković je znao voditi tim, on je čovjek čvrstog karaktera, stao je iza svojih odluka, ponekad teških odluka, to znamo i to ga je koštalo", zaključio je njegov savjetnik Bartulica. 

To ga je koštalo premijerske fotelje. Iste te fotelje koja će ga, očito - ograničiti u budućoj karijeri. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo