hoće li zaživjeti u hrvatskoj? / Orešković se zalaže za porez na nekretnine: provjerili smo što kažu stručnjaci i nekadašnji članovi Vlade

Da je izgledno da će u Hrvatskoj zaživjeti porez na nekretnine, potvrdio je mandatar za sastav Vlade Tihomir Orešković u intervjuu za Jutarnji list. Provjerili smo što na to kažu stručnjaci, ali i nekadašnji članovi Kukuriku Vlade koja se o tome za svog mandata nije uspjela usuglasiti

31.12.2015.
20:30
VOYO logo

Za oporezivanje nekretnina u Hrvatskoj zalaže se i mandatar Tihomir Orešković. Prvenstveno kuća i stanova koje vlasnici ne koriste. 

"Dakle, ne masovno oporezivanje nekretnina, ali da onih koje nisu u funkciji, kao i onih građana koji imaju veći broj, pet ili deset nekretnina. Kad oporezujete jedinu nekretninu, to je socijalna kategorija, ali kad oporezujete drugu, treću ili petu, to je ekonomska kategorija", rekao je Orešković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su ga spominjali tijekom sve četiri godine u Banskim dvorima, Kukuriku vlada takav porez do kraja mandata nije uvela.

Koalicijski partneri nikako se nisu uspjeli dogovoriti, SDP ga je cijelo vrijeme zazivao, a HNS se protivio sve dok se gospodarstvo ne oporavi i provede legalizacija nekretnina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To se u međuvremenu dogodilo pa se bivši potpredsjednik Vlade, danas Reformist Radimir Čačić takvom porezu više ne protivi, ali upozorava...

"U odnosu na džepove građana to treba biti neutralno, nikakvo ukupno povećanje porezne presije ne smije se desiti, uvesti ga se može već tijekom 2016.", kaže Čačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Porez, čija stopa u europskim zemljama prosječno iznosi oko 1 i pol posto, u Hrvatskoj bi trebao zamijeniti komunalnu naknadu. No prvo, kažu stručnjaci, država treba ostvariti gomilu preduvjeta o kojima se do danas ne zna ništa. 

"Kao prvo, osnovicu za utvrđivanje poreza na nekretnine, ali pri tome je osnovni preduvjet da budu sređene zemljišne knjige. Također, treba urediti stope, na koji način - hoće li to biti progresivne stope, koliko će biti tih poreznih razreda i olakšica vezano uz to, da li su te nekretnine u funkciji...", kaže Đurđica Jurić, dekanica RRiF Visoke škole za financijski menadžment.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi veliki izazov novoj vladi moglo bi biti i pitanje smanjenja glomazne javne uprave. Šef HDZ-a u kampanji je to često spominjao, a danas i objasnio kako rezovi neće biti oštri kako se činilo.  

"Reforma javne uprave mora biti postupna. To znači da smanjenje broja zaposlenih u državnoj upravi mora biti proporcionalno rastu gospodarstva i sposobnosti realnog sektora za otvaranje novih radnih mjesta. Nama se ne smije dogoditi da zbog naglih poteza na tom području stvorimo novi socijalni pritisak na proračun", poručio je Tomislav Karamarko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No unatoč pritiscima koji će stizati odasvud, buduća Vlada proračun u konačnici nekako mora rasteretiti. I izbjeći da sve ostane samo na razini novogodišnje odluke. 

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo