RTL DOSJE: NATAŠA NOVAKOVIĆ / Orešković: 'Stav vladajućih je da se ne bi smjelo propitivati ništa što njima ide u prilog'

Dalija Orešković komentirala je svoju nasljednicu i njene prve poteze, te što očekuje od rada Povjerenstva u budućnosti

25.11.2018.
19:00
VOYO logo

Nisu je uspjeli izabrati iz prvog pokušaja, pa kad su uspjeli - oporba je odlučila da uopće neće glasati. I prije nego je postala nova predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković navukla je stigmu na sebe da će štedjeti vladajuće.

No, od prvog dana je poručila da ne strahuje od političkih interesa ili bilo čega. Od ožujka, kad je izabrana, na stol su joj došla imena od predsjednice Republike, preko premijera do njegovih ministara. Uspjela je i zategnuti odnose s ministrom uprave. RTL dosje Nataše Novaković donosi Leona Šiljeg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković gostujući u RTL-u Danas komentirala je svoju nasljednicu i njene prve poteze, te što očekuje od rada Povjerenstva u budućnosti.

Mislite li da vaša nasljednica Nataša Novaković dobro radi svoj posao? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pratim posao Povjerenstva. Ponosna sam na svaku odluku koja pokazuje da su na dobrom tragu".

Jeste li očekivali da će tako brzo doći u sukobe s onima koji su je izabrali na tu poziciju?

"To je neizbježno u radu ovakvih tijela. Ovaj novi saziv se našao u nezahvalnoj situaciji jer su ih dočekali predmeti najviše pozicioniranih dužnosnika. Nije im bilo lako."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li po vama premijer Andrej Plenković u sukobu interesa kad je riječ o imenovanju njegovog kuma na mjesto veleposlanika ?

"S obzirom da je postupak tek otvoren, ja ne bih ništa prejudicirala. To me podsjeća na jedan sličan predmet u mom sazivu. U jeku lokalnih izbora premijer je iz Zagreba helikopterom otputovao u Split gdje je bio stranački skup, tada je imao alibi da je kao premijer sudjelovao u jednoj protokolarnoj obvezi pa je u konačnici Povjerenstvo donijelo odluku o nepokretanju postupka. To ne znači da se u budućnosti ne mogu donijeti i malo jači standardi pogotovo kad neovisno o tome što postoji alibi troška putovanja od točke A  do točke B i natrag, ako se utvrdi da je dominantna svrha putovanja pa time i troška koji su platili porezni obveznici bila to da se sudjeluje na stranačkim aktivnostima, to znači da je u takvoj situaciji onaj tko se tu zatekao, a to je premijer, svoje privatne interese i interese stranke stavio iznad javnog interesa da javnosti položi račun kako se troši javni novac. To ne čudi ako se u obzir uzmu drugi primjeri koji zorno pokazuju kako se politika ponaša, pogotovo sada, dakle vlast to smo mi, sve što ide u prilog nama i našim bližnjima ne smije propitivati jer će se to onda smatrati kao politiziranje."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Lovro Kuščević kaže da se Povjerenstvo polako stavlja u funkciju politike, ali da Novaković s tim nema veze. Kako je to uopće moguće? 

"Ako se presluša cijela snimka kako je to ministar govorio, to je bilo pomalo tragikomično, čini mi se da se i on gubio oko toga koga je htio prozvati, da li cijeli novi saziv ili se obrecnuti na mene. Bilo je nepromišljeno i neargumentirano jer statistika govori upravo suprotno. Rad Povjerenstva u mom sazivu sigurno nije bio ispolitiziran. To govori broj predmeta koji je pokrenut i u kojima su utvrđene povrede zakona u odnosu na tadašnju SDP-ovu vladu. Kada se usporede predmeti, vidi se da razlike u pristupu nije bilo. To je najčvršći dokaz da institucije kad žele mogu raditi svoj posao. Od 537 okončanih predmeta u kojima je otvrđena povreda zakona svega je pet odluka pravomoćno poništeno. Statistika brutalno pobija sve ono što je Kuščević htio reći."

Kako je Vama bilo za vrijeme mandata? Jeste li osjetili pritiske u svom radu, koliko su oni snažni? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izravan ne, ne na način da netko nazove telefonom i traži da se donese neka odluka, ali sama priroda onog čime se Povjerenstvo bavi je takva da generira neku vrstu pritiska. To može biti i pritisak stručne javnosti, i sada se ministar Kuščević poziva na odluku Upravnog suda u odnosu na Josipu Rimac, jer zašto bi ona, kao što to svi ostali dužnosnici moraju, pravilno prikazivati da ima tri etažna stana kad je ona to svojom pjesničkom slobodom opisala onako kako je to ona htjela."


Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo