Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
u petak u ljubljani

Orešković u prvom inozemnom posjetu: s Cerarom će razgovarati o odnosima dviju zemalja i migracijskoj krizi

Slovenski premijer Miro Cerar je početkom siječnja izjavio da želi dobre odnose s Hrvatskom, ali da je za to potrebna politička volja obiju strana

Image

Tihomir Orešković

Foto: Borna Filic/PIXSELL
Hina/ 28.1.2016. u 19:13
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Hrvatski i slovenski premijer Tihomir Orešković i Miro Cerar sastat će se u petak u Ljubljani i razgovarati o odnosima dviju zemalja i aktualnoj migracijskoj krizi, najavila je u četvrtak hrvatska vlada.

Bit će to njihov prvi susret i prvi međunarodni posjet novog hrvatskog premijera Oreškovića.

Odnosi dviju država opterećeni su u posljednje vrijeme zbog žilet žice koju je Slovenija postavila na granici s Hrvatskom radi kontrole migrantskog vala, kao i izlaskom Hrvatske iz kompromitiranog arbitražnog postupka o granici.

Cerar je početkom siječnja izjavio da želi dobre odnose s Hrvatskom, ali da je za to potrebna politička volja obiju strana. Govoreći o arbitražnoj aferi i odluci Hrvatske da izađe iz arbitražnog sporazuma kojega je kompromitirala Slovenija, ponovio je poznata stajališta Ljubljane da slovenska vlada očekuje da arbitri nastave rad i donesu pravorijek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Nakon što je Hrvatska prošle godine izašla iz arbitražnog sporazuma, novi hrvatski ministar vanjskih poslova Miro Kovač potvrdio je da za Hrvatsku "arbitraža više ne važi" i Ljubljani predlaže rješenje utemeljeno na međunarodnom pravu i dobrosusjedskim odnosima.

"S prijateljima iz Slovenije želimo postići rješenje koje će biti bazirano na međunarodnom pravu i u duhu dobrosusjedskih odnosa. Uvjereni smo da ćemo naći rješenje graničnog problema na temelju međunarodnog prava i u duhu prijateljskih odnosa dvaju naroda i država. Hrvatska i Slovenija su članice EU-a i NATO-saveza, toliko Hrvata zimuje u Sloveniji, toliko Slovenaca ljetuje u Hrvatskoj, naša su gospodarstva snažno povezana", istaknuo je u četvrtak Kovač Hini.

Upravo se čita

Prilikom predstavljanja vlade u Hrvatskom saboru, Orešković je rekao da će o problemu migranata razgovarati s partnerima u regiji i Europskoj uniji, pri tom štiteći hrvatske interese.

"Tehničke prepreke na granici su potrebne, ali isto tako i suradnja s Hrvatskom", istaknuo je Cerar i dodao da će žičana ograda prema Hrvatskoj ostati sve dok se kriza ne razriješi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Hina/ 28.1.2016. u 19:13
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba