TEŽAK UDARAC / Osječani i dalje u šoku zbog zatvaranja mljekare: 'Ovo ne da je šamar, nego je nokaut'

Čak 200 kooperanata neće imati kome isporučiti proizvode

17.7.2020.
22:18
VOYO logo

Tmurni su se oblaci nadvili nad farmu Josipa Ostojčića. Njegov 17 godina vjerni partner Meggle odlazi iz Hrvatske. Za vrijednog proizvođača mlijeka to je bio šok: "Jučer sam bio u polju, na traktoru sin i ja, pogledam na internet - vidim: Meggle prekida proizvodnju mljekarskih proizvoda u Osijeku. Ja sinu: 'Na što se ovo odnosi?' Međutim, zvao me kolega: Josipe, je, živa je istina. Ne da je šamar nego je nokaut."

Image
VAL OTKAZA /

Predsjednik HGK za RTL: 'Prisiljeni smo otpustiti oko 30 posto ljudi. Nije to lagan posao'

Image
VAL OTKAZA /

Predsjednik HGK za RTL: 'Prisiljeni smo otpustiti oko 30 posto ljudi. Nije to lagan posao'

Meggle, kojem je Josip isporučavao 190 litara mlijeka godišnje, gasi jedinu preostalu mljekaru u Slavoniji zbog poslovnih gubitaka: "Proizvodnja u Hrvatskoj uza sva naša nastojanja i ulaganja nažalost nije bila održiva, a dodatni udar donijela je nova kriza s padom prodaje u ovoj godini i do 40 posto''.

I zato proizvodnju sele u BiH. To znači otkaze za 160 radnika i prekidanje suradnje s 200 kooperanata koji nemaju kome plasirati svoj proizvod. Činjenica da je njemačkom prehrambenom divu jeftinije poslovati izvan Europske unije nego u Hrvatskoj iznenadila je i ministricu poljoprivrede u tehničkoj Vladi Mariju Vučković, ali kaže da ne mogu ništa učiniti: "Takve međunarodne korporacije imaju zakonsko pravo premjestiti svoje poslovanje ili dio svog poslovanja, recimo proizvodnju, tamo gdje im se osigurava veći profit''.

Slaba je to utjeha ljudima koji plodove svog truda odjednom nemaju kome plasirati. "Ovo je tradicija koju mi radimo s koljena na koljeno i planiram je povećati, valjda će se naći neko rješenje da ne moramo izaći iz ovog posla'', nada se Josip.

"Mogu poslati poruku da će se taj problem riješiti'', kaže Vučković.

No, nije to jedini problem. I Hrvatska gospodarska komora (HGK) najavila je drastična otpuštanja. Režu 30 posto radnih mjesta. Iz Udruge Glas poduzetnika (UGP) poručuju da žale za svakim radnim mjestom, ali se nadaju da će u Komori iskoristiti ovu priliku za ukidanje obvezne članarine. "Da članovi zaista budu članovi zato što vide boljitak za svoje poslovanje, a ne zato što moraju po zakonu'', kaže Dražen Oreščanin iz UGP-a.

Otkazi i u HGK, koja se financira uglavnom od gospodarstvenika, i u Meggleu samo su početak onog što nam jesen donosi. Oreščanin tvrdi: "Ljudi su već prilično očajni. Osim ovih vijesti koje govore o 160, 200, 250 otkaza tu će sad biti čitav niz onih malih koji uopće neće doći do medija, gdje će biti jedan, dva, pet, 10 otkaza."

Gubitak radnih mjesta će uzrokovati rast nezaposlenosti, ali i strah kod zaposlenih zbog čega će pasti potrošnja, što će dovesti do novih otkaza, kažu sindikalisti. Od države očekujemo borbu za svako radno mjesto, jasan je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever: "I poslati isto tako jasnu poruku poslodavcima koji će ovo vrijeme upotrijebiti ili zloupotrijebiti za to da bi rješavali neke unutarnje stvari i probleme, da će isto tako kasnije naići na odgovor države, a u odgovor sindikata ne treba ni sumnjati".

Najava gubitka tristotinjak radnih mjesta u dva kolektiva još je pahulja. Neizvjesna jesen u gospodarstvu zaraženom koronavirusom mogla bi je pretvoriti u lavinu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo