zvonko vrban / Osječki sudac proglašen za 'najvećeg pravosudnog bullyja': 'Nitko me nije pozvao na svečanost uručivanja'

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Sve se ovo događa u vremenu kada sudski postupak još traje, pa Vrban smatra kako se sve ovo radi kako bi se izvršio pritisak na sudove i suce koji postupaju po njegovim tužbama

27.10.2022.
9:20
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Županijskog suda u Osijeku Zvonko Vrban, prošlog je tjedna proglašen najvećim pravosudnim "bullyjem" u Europi - i to zbog serije tužbi protiv portala Telegram, novinara i urednika, "teških" oko 100.000 eura.

Sada se Vrban oglasio povodom ove "nagrade", i izravno se obratio CASE-u, Udruženju protiv SLAPP tužbi u Europi, koja mu je nagradu dodijelila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poštovana gospodo i gospođo, predstavnici članica Udruženja nevladinih organizacija CASE-a, kojim ste me izabrali za najvećeg pravosudnog zlostavljača u Europi dopustite da Vam izrazim svoju povrijeđenost nepozivanjem na svečanost uručenja navedene nagrade koju ste mi dodijelili", započeo je Vrban.

Image
bully /

Osječki sudac Zvonko Vrban proglašen je najvećim pravosudnim zlostavljačem

Image
bully /

Osječki sudac Zvonko Vrban proglašen je najvećim pravosudnim zlostavljačem

Dalje kaže kako je razočaran pristupu nagradi koja je uručena osječkom novinaru Dragi Hedlu - iako Vrban njega nije opunomoćio da je primi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"No, kao što je već uobičajeno u hrvatskom novinarstvu, nitko me nije obavijestio da sam predložen za navedenu nagradu niti me bilo tko pozvao na svečanost uručivanja iste", napisao je.

Kazao je dalje kako pokušava ovim pismom predočiti njegovu stranu priče - bez izrugivanja i daljnjih sarkazama. "Namjerno kažem, pokušam, jer nisam siguran postoji li uopće volja da se ta moja strana priče sasluša", stoji u pismu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je kako ga nitko u člancima nije zapitao o činjenicama koje se u člancima navode, a kojima se vrijeđa njegova ljudska i profesionalna čast i ugled.

"Uvaženi novinar objavio je, jedan za drugim, pet članaka u kojima navodi činjenice kojima me teško kleveće, postavljajući iza toga pitanje mogu li ja uopće obavljati svoju dužnost kao tako kompromitirana osoba to naravno ukazuje na namjeri klevetanja i kompromitiranja moje osobe s ciljem da me se razriješi časne dužnosti suca i predsjednika Županijskog suda u Osijeku", nastavlja Vrban.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dalje je podsjetio da je jedno od temeljnijih ljudskih prava pravo na zaštitu časti i ugleda svakog pojedinca, te da je zajamčeno Europskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava. Podsjetio je i na zakonske odredbe koje u Hrvatskoj isto propisuju…

"Ujedno ukazujem da su pri tome mediji i novinari zaštićeni do te mjere da je dostatno da na sudu dokažu da su imali razloga vjerovati da su informacije koje objavljuju istinite, dakle, ne moraju dokazati da su te informacije zaista istinite", nastavio je sudac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Interesantnim smatra da Hrvatsko novinarsko društvo uopće ne dotiče, po njemu temeljno pitanje cijelog slučaja - a to je istinitost informacija.

"Moje tužbe proglašavaju SLAPP tužbama imputirajući mi namjeru da ušutkam neovisne medije", govori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve se to događa u vremenu kada sudski postupak još traje, pa Vrban smatra kako se sve ovo radi kako bi se izvršio pritisak na sudove i suce koji postupaju po njegovim tužbama.

"A istina je vrlo jednostavna - tužbe sam podnio kao privatna osoba s isključivom namjerom da zaštitim svoju čast i ugled časnoj obitelji od laži i kleveta kojima sam obasut. Moj cilj nikako nije zastrašivanje medija i poticanje cenzure i autocenzure kod novinara nego isključivo zaštita moje časti i ugleda", kaže sudac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi potvrdio svoje navode, javno se obvezao u pismu da će odustati od kaznene tužbe protiv novinara Dragutina Hedla, kao i od svih zahtjeva za naknadu štete koja mu je pričinjena - iznesu li jedan dokaz za istinitost svojih navoda.

Također, obvezao se nadoknaditi sve sudske troškove, javno se ispričati i podnijeti ostavku na dužnost koju obnaša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nasuprot tome, spreman sam dokazati da su u napisima gospodina Hedla navedene neistine koje je isti kao istraživački novinar mogao utvrditi i prije objave članka ili na koje sam ga mogao uputiti da me je pozvao prije objava članka da se na njegove optužbe očitujem. Nemam, nažalost, preciznih saznanja postoje li kakva pravila novinarske etike, no koliko mi je poznato svaki novinar je dužan prije iznošenja kompromitirajućih optužbi zatražiti objašnjenje od osobe koju želi kompromitirati. Da je gospodin Hedl to napravio možda do sudskih sporova ne bi došlo", kaže Vrban.

Za kraj kaže kako bi se o cijelom slučaju dalo puno više toga napisati. Pretpostavlja, odnosno nada se, da udruge koje su mu dodijelile "nagradu" nisu imale pune informacije o sadržaju tužbi, jer ne vjeruje "bi u dva navrata stali iza medija i novinara koji su između ostaloga za mene napisali da sam bez plaćanja računa iz trgovine odnio odijela i kravate u vrijednosti od cca 100.000,00 eura, a da koristeći svoj položaj zadržavam u ladici sudski spis u kojem se poslovođi iste trgovine sudi za manjak kako bi predmet otišao u zastaru".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Činjenica je da je gospodin Hedl tek nakon što sam podnio tužbu od Općinskog suda u Osijeku zatražio uvid u sudski spis što mu je omogućeno, iako je to mogao napraviti prije nego što je članak objavljen, to je samo jedan od primjera bjelodane klevete navedenog novinara i odnosa prema istini navedenog medija. To je istodobno i moja primjedba na Vašu odluku o dodjeli nagrade koju ste mi dodijelili jer smatram da ste kao europejci i dokazani borci za istinu i zaštitu ljudskih prava trebali saslušati i drugu stranu po načelu audiatur et altera pars", završio je Vrban.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo