smrtonosna komplikacija / Osmogodišnji dječak preminuo od posljedica gripe: Liječnik upozorava na znakove encefalitisa

Image
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Encefalitis (upala moždanog tkiva) je najteža, ali i najrjeđa komplikacija od gripe

31.1.2020.
11:56
Miranda Cikotic/PIXSELL
VOYO logo

U jedinici intenzivnog liječenja za djecu (JILD) KBC-a Split preminuo je dječak star oko osam godina koji je prije 10-tak dana doveden u KBC Split zbog teških komplikacija koju su se dogodile kao posljedica gripe.

Dijete je dobilo encefalitis (upala moždanog tkiva) koja je najteža, ali i najrjeđa komplikacija od gripe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odmah po prijemu u JILD osmogodišnji dječak je podvrgnut najsuvremenijim metodama liječanja, no ni liječnici Klinike za dječje bolesti nisu mu uspjeli spasiti život.

"Kod nekih virusnih bolesti simptomi se znaju rapidno pogoršavati. Tako se može dogoditi da dijete ujutro, kod liječnika opće prakse ima temperaturu 38,5, da je normalne svijesti i da samo malo kašljuca ili slini. Pustite ga kući, a njemu se kroz noć pogorša stanje u tolikoj mjeri da recimo dobije meningokoknu sepsu ili encefalitis. Stoga, odgovorno tvrdim da ne postoji pedijatar na svijetu koji može predvidjeti kakvo će se stanje razvijati kod djeteta, ili koji može unaprijed predvidjeti encefalitis, meningokoknu sepsu ili neku drugu tešku, smrtonosnu komplikaciju gripe", rekao je za Slobodnu Dalmaciju pedijatar koji je želio ostati anoniman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znakovi koji ukazuju da je dijete ili odrasla osoba dobila meningoknu sepsu ili encefalitis su poremećaj ili gubitak svijesti, nesuvislo komuniciranje, glavobolja, povraćanje...

Liječnik pedijatar kojemu takvo dijete biva dovedeno u ordinaciju prvo treba utvrditi radi li se o bakterijskoj ili virusnoj upali. Ukoliko dijete ima najmanje tri dana visoku temperaturu mora mu se izvaditi krv, odnosno napraviti laboratorijski nalazi...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nažalost, jednom kada osoba dobije encefalitis, meningokoknu sepsu ili neko drugo teško oboljenje liječnici nemaju puno mogućnosti.

"Može se dati samo simptomatska terapija. Ukoliko je kod pacijenta utvrđeno i oticanje mozga, tada se daje terapija za suzbijanje tog oticanja. Daje se simptomatska terapija, neke se pacijente "umjetno" stavi u komu, kako bi što manje trošili energiju i prati se da li će se organizam sam izboriti za "pobijedu" protiv bolesti", zaključuje sugovornik Slobodne Dalmacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preminulo dijete prva je žrtva gripe u SD županiji.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo