pravobraniteljica apelira na institucije / Osuđeni pedofil na čelu udruge za sprečavanje seksualnog iskorištavanja djece

Image
Foto: Thinkstockphotos.com

Osuđeni pedofil registrirao je Udrugu za zaštitu prava djece, i to sve po zakonu. Istražili smo zašto se registrirani pedofili ne mogu zaposliti, pa čak ni volontirati, ali zato bez problema mogu osnovati udrugu

17.2.2016.
18:59
Thinkstockphotos.com
VOYO logo

ZdenkoŠimunovski je odležao deset godina u zatvoru zbog pedofilije. U zatvoru je bez ikakvih problema osnovao udrugu za zaštitu ljudskih prava. 

"Pružamo pravnu pomoć, dajemo pravne savjete, pratimo rasprave", pojasnio nam je Zdenko Šimunovski, predsjednik Udruge Dostojan život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve to nikome ne bi smetalo da udruga nije registrirana i za rad s djecom, doduše uz pratnju nadležnih institucija.

"Mi dosad uopće nismo imali nikakav kontakt bilo kakve veze ni s vršnjačkim nasiljem, niti sa zlostavljanjem u obiteljima ili u dječjim domovima", istaknuo je Šimunovski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, na njega kao osuđenog pedofila upozorila je dječja pravobraniteljica Ivana Milas Klarić i obratila se svima nadležnima - Ministarstvu socijalne politike i mladih, Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstvu uprave, vladinom Ured za udruge, Ravnateljstvz policije i Državnom odvjetništvu.

Međutim, sve je po zakonu. Zakon o udrugama, naime, ne predviđa nikavu provjeru osuđenicima za kaznena djela, potvrdio nam je i bivši ministar uprave za čijeg mandata je udruga osnovana.

"Obzirom da se radi o osobi koja je odslužila svoju zatvorsku kaznu i na mjere opreza nakon toga, on ima pravo se udružiti i promicati one vrijednosti za koje se zalaže", pojasnio je Arsen Bauk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šimunovski tvrdi da je razotkrio mrežu maloljetničke prostitucije u koju su bili upleteni i osječki suci, pa se upravo zbog montiranog procesa, i bavi ljudskim pravima.

"Mislim da je najbolji način prevencije i djelovanja protiv toga, govortit o tome, pisat o tome, izvjestavau o tome. Ovo je tehnički moguće, ali zahtjevat će dosta sredstava, prilagodbi itd. Kažem vam, osnivača može biti jako puno, onda ćete svakog morati provući, onda ćete gledat za što je sve registriran", dodaje bivši ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dječja pravobraniteljica stoga je uputila apel za promjenu Zakona o udrugama, te će ponovno uputiti u Ministarstvo uprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo