Slastice i Božić / Ove godine se kolači slabo kupuju. Slastičari se žale da je prodaja i do 50 posto manja

Više će biti onih koji će ih pripremati kod kuće

24.12.2020.
6:55
VOYO logo

Božić i Badnjak ne mogu proći bez kolača. No, kako se ne očekuje previše čestitara, oni se ove godine baš i ne kupuju.

Slastičari se žale da je prodaja i do 50 posto manja nego lani, jer građani u svojim domovima i neće imati koga počastiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pripremaju se kreme, peku se kore, sve da bi se za Badnjak moglo osladiti omiljenim mađaricama, medenim pitama, orehnjačama i kokos kockicama. U slastičarnicama je sve spremno, no u njih se uoči ovih blagdana manje zalazi.

"Nešto ću kupiti, nešto ću peći. Imat ću malo gostiju. Nemam potreba za više. Bit će to dosta skromno ove godine", rekla je Jela iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DETALJAN VODIČ /

Dobro je znati: Evo kako će raditi trgovine i šoping centri na Badnjak, Božić i Štefanje

Image
DETALJAN VODIČ /

Dobro je znati: Evo kako će raditi trgovine i šoping centri na Badnjak, Božić i Štefanje

Manje gostiju, iznenadni slučajevi zaraze razlozi su zbog kojih je došlo do manje narudžbi kolača. Kako mnogi nisu bili sigurni primaju li slastičarne barem narudžbe, više će biti onih koji će ih pripremati kod kuće.

"Naravno da je prodaja dosta manja. Kad su krenule nove mjere dosta je bila percepcija javnosti da smo zatvoreni. Ljudi su čak mislili da nikako ne radimo. Onda su tek malo po malo počeli shvaćati da ipak mogu s vrata kupiti kolače, da ih mogu naručiti preko raznih dostava koje su sada na tržištu i isto tako da im se kolači mogu unaprijed pripremiti pa ih kupe", izjavila je Marina Krpan, vlasnica slastičarnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijena kolača nije se previše mijenjala. Kilogram košta između 110 i 200 kuna. Jeftinija je varijanta mix suhih kolača ili orehnjača, dok su najskuplji oni kremasti.

"Previše je to. Više se isplati raditi doma domaće nego da se kupi, barem meni osobno", poručila je Jadranka iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da je povišena cijena u usporedbi s lani i da bi to trebalo koštati do 100 kuna", rekao je Dubravko iz Zagreba.

"Ma nije previše. Ako se kupuju namirnice i ako se još nastoji kvalitetnije kupiti to je zaista nekakva minimalna zarada", izjavila je Marija iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A jesu li kolači kupljeni ili ne na kraju i nije toliko bitno. Ove godine ionako nećete doći u priliku objašnjavati gostima odakle vam. Bitno je da su oni tu za onaj Božićni ugođaj.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo