crvenilo na garnama / Ove godine trešanja bi trebalo biti na sve strane: 'Čujte, kad ne budu mogli po 40 kuna prodati...'

Pune grane trešanja nešto je što nismo vidjeli već 4 godine!

3.6.2022.
8:00
VOYO logo

U tijeku je berba trešanja, a voćari tvrde - urod će biti najveći u posljednje četiri godine. Prošle dvije godine bile su loše za ljubitelje trešanja, tako da je svima ovo crvenilo na granama izmamilo osmijeh na lice. Naravno, to je potrajalo sve dok se nije vidjela ovogodišnja cijena…

Za građane je to možda i najvažniji faktor - s prošlogodišnjih 30 ili 35 kuna za kilogram, cijena je skočila na 40 ili 45. Kupci smatraju da bi 20 kuna za kilogram bilo "pristojno", no shvaćaju da je sve poskupilo, pa tako i trešnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za proizvođače pune grane trešanja nešto je što nisu vidjeli već 4 godine. Ove godine nije bilo mraza, pa bi trešanja trebalo biti na sve strane, no ono što se ubere u Hrvatskoj i dalje pokriva tek 60-70 posto domaćih potreba. Ostatak je uvoz. "Najveći je problem što sada već dolazi ta uvezena trešnja iz krajeva gdje je sezona već pri kraju, dok naša tek kreće", kaže Željko Ledinski, vlasnik OPG-a.

Veći problem no ikada je i radna snaga. Na njegovom OPG-u u akciji se mogu vidjeti samo oni koji su već u mirovinama. Voćari zato velike nade polažu u strance, a najčešće im se za ovaj posao kažu javljaju - Indijci i Nepalci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo