HRVATSKO VOĆE / Ovih dana počinje berba jabuka, a za kupce stižu dobre vijesti: Odlična kvaliteta i odlična cijena, a domaće

U prvom kvartalu uvezli smo devet puta više voća i povrća nego što smo ga izvezli

28.7.2020.
19:21
VOYO logo

Jeste li znali da u Hrvatskoj proizvodimo samo 50 posto voća koje nam je na godinu potrebno?

Image
ULOG ZA BUDUĆNOST /

Hrvatska ima jednu od najbogatijih flora, a sada napokon ima i svoju Društvenu banku sjemena

Image
ULOG ZA BUDUĆNOST /

Hrvatska ima jednu od najbogatijih flora, a sada napokon ima i svoju Društvenu banku sjemena

Podaci za prvi kvartal govore da smo izvezli voća i povrća u vrijednosti samo 11,6 milijuna eura, a u isto vrijeme uvezli smo ga devet puta više, u vrijednosti od gotovo 103 milijuna eura.

Ovoj lošoj slici neće pomoći ni ovogodišnja situacija s jabukama kojih će biti manje nego lani. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No dobra vijest je da je otkupna cijena dogovorena na četiri kune za sortu Gala koju se počinje brati sredinom kolovoza, a proizvođači se nadaju da će takva cijena biti i za zlatni delišes, čija berba počinje početkom rujna.

S jednim od većih proizvođača u Novom Čiču kraj Velike Gorice i predsjednikom Hrvatske voćarske zajednice Branimirom Markotom razgovarao je RTL-ov reporter Boris Mišević.

''Cijena od četiri kune nas veseli jer hrvatski proizvođači neće morati kuburiti s troškovima i nešto će i zaraditi, ali dobro je to i za hrvatske kupce jer neće završiti u izvozu'', istaknuo je Markota.

''S obzirom na koronakrizu sve zalihe su se u okruženju smanjile, a ono što je ostalo ne da se van jer je neizvjesnost po pitanju koronakrize u jesen dosta velika. S druge strane, u proljeće su bile i nepovoljne vremenske prilike - niske temperature što je dovelo do toga da je čak i 30 do 50 posto uroda jabuke manje '', dodao je.

Sve je to utjecalo na to da cijena jabuke minimalno bude četiri kune, a u prodaji je sada oko 10 kuna dok je u susjednoj Sloveniji oko dva eura. No, Markota je istaknuo dobre vijesti za ubuduće: ''Cijena bi u najnezgodnijim uvjetima trebala biti negdje 50 posto veća od maloprodajne''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo