problem zbog nestašice starih / Ovo su nove registracijske pločice: novi ministar unutarnjih poslova kaže da se već tiskaju

Dvije i pol godine nakon ulaska u Europsku uniju Hrvatska bi napokon trebala dobiti nove registracijske pločice. Bivši ministar Ostojić, kojem nisu bile priorite,t zbog njih je trpio brojne kritike, a njegov nasljednik - slavodobitno je objavio da se nove tablice već izrađuju

9.2.2016.
19:00
VOYO logo

Prije su u Poreču registracijske tablice dobivali jednom mjesečno - i to priličan broj. Sad ih zbog manjih zaliha policije dobivaju češće, ali manje. 

Image
u osijeku nastao problem /

Nestašica registracijskih pločica: čekali novi dizajn od nove godine pa naručili manje starih

Image
u osijeku nastao problem /

Nestašica registracijskih pločica: čekali novi dizajn od nove godine pa naručili manje starih

"Do sada nije bilo nestašice, dosad smo redovno opskrbljivani, a ako ih nema, onda se ne može registrirati vozilo, normalno", kaže Branko Radoš, voditelj stanice za tehnički pregled vozila Poreč.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takva je situacija i dalje u Osijeku, gdje bi trebale stići sutra, čekaju ih i u Zadru, nemaju ih ni neke policijske uprave, a mnogi su pri kraju sa zalihama. A voditelj stanice za tehnički pregled u Zagrebu Ivan Grbac kaže daih ni ne želi previše, pa naručuje po 50 komada. 

"S obzirom da se očekuje da će izaći novi obrazac registarskih pločica usklađen s EU, zato ne naručujemo prevelike količine da nam ne ostanu neiskorištene zalihe", kaže Ivan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako neke stanice nemaju niti jednu tablicu za osobna vozila, u MUP-u tvrde da nema govora o nestašici.

"Nije točno, to je riješeno, tako da nikakav problem po tom pitanju, jednostavno i tu uvodimo reda i u taj prostor. Već se jutros rade nove, vjerujte, stvarno", kaže na sve ovo novi ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog sigurnosti, novčarski zavod koji ih inače izrađuje nije nam dozvolio snimanje, a MUP je potvrdio da je rješenje u završnoj fazi.

"Trenutačno je u tijeku usklađivanje pratećih pravilnika s tehničkim specifikacijama i testiranje njihove čitljivosti sukladno standardima", poručuju iz MUP-a priopćenjem. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priča traje skoro tri godine. Prvo su u MUP dizajnere zaobišli, pa ih pitali, a nakon kritika zbog micanja grba - povukli. Ljetos su u suradnji s trećenagrađenim dizajnerom Gordanom Resanom postigli kompromis. On nam nije želio otkriti konačan dizajn, ali ideju je. Prema njoj, grb bi išao na desnu stranu, logo Unije na lijevu, a font bi nalikovao sadašnjem.

"Projekt, kad se kaže, to je jedan zbir kompromisa, tako i ovaj projekt, ne nas i naručitelja, nego silnih pravila i pravilnik koje smo morali ispoštivati, tehnologije koju smo morali u tom projektu implementirati", kaže Gordan Resan, autor idejnog rješenja za izradu registracijskih pločica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grb je bio obvezan. 

No budući da je ovakvo rješenje dogovoreno sa starim ministrom, a sada je na poziciji novi, konačna je odluka njegova. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dizajner pojašnjava detalje

Iako je više puta naglašeno kako finalni dizajn još nije javno komuniciran te kako je RTL prikazao svoju viziju dizajnerove 'ideje', na zahtjev Gordana Resana prenosimo njegovo pojašnjenje, kako bismo otklonili bilo kakve dubioze oko finalnog dizajna i RTL-ove interpretacije 'ideje': 

"Poštovani, izvedbeni projeti za izradu sva 4 tipa novih tablica za različita cestovna motorna vozila su izrađeni i projektna dokumentacija je predana Ministarstvu u ljeto 2015. g.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvođenje novih automobilskih tablice je bilo planirano za 1.1. 2016. god. Nisam informiran koje je razlog da nisu dostupne.

One po mojim saznanjima ne bi bile obavezne za već registrirana vozila nego samo za novoregistrirana i to po istim cijenama kao i do sada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izgled nove automobilske tablice prikazane na RTL vijestima u 18,30 dana 09.02.2016. je netočan. Prezentirana tablica ne potiče iz našeg ureda niti vam je dostavljena od strane naručitelja.

Naglašavam da je izgled tablice, font, boja i raspored znakova na tablici prikazanoj u vijestima RTL izrađen isključivo od strane novinara RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izrada prikazanog designa tablice od strane novinara RTL izrađena je na njegovu osobnu inicijativu bez naše suglasnosti i bez ikakvih zakonodavnih, tehničkih ili grafičkih smjernica."

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo