REZULTATI ISTRAŽIVANJA / Pandemija se obrušila i na mentalno zdravlje medicinara: Njih 18 posto više uzima lijekove za smirenje

Image
Foto: Shutterstock

Usporedili su i kolege iz različitih dijelova države pa naveli da je kod zagrebačkih medicinara značajnu ulogu odigrao i potres, a ne samo epidemija

26.1.2022.
13:50
Shutterstock
VOYO logo

U sklopu nacionalne kampanje za mentalno zdravlje ČUJEM TE #ISPODPOVRŠINE, održan je peti i posljednji panel o mentalnom zdravlju, a u ovom su se osvrnuli na zdravlje liječnika i medicinskog osoblja tijekom pandemije.

Prema dijelu podataka iz istraživanja koje je rađeno na medicinskim djelatnicima s područja istočne RH, uključujući i KBC Osijek, broj zdravstvenih djelatnika koji uzimaju lijekove za smirenje sada je 22,4 posto, u odnosu na 4,5 posto koliko ih je bilo u prvoj fazi istraživanja na početku prvog vala pandemije koncem veljače, navode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, uspoređivani su i medicinari u dva respiracijska centra, onaj u Zagrebu i Splitu, a rezultati su pokazali da su medicinske sestre iz Zagreba imale više simptoma burnouta, anksioznosti i depresije, odnosno, da su doživjele više stresa nego njihove kolegice iz Splita. Također, liječnici su na ljestvici imali više bodova u kontekstu sagorijevanja u odnosu na medicinske sestre, dok su istodobno sestre prijavile više anksioznosti od liječnika.

Ističu pak i da je kod zagrebačkih medicinara, osobito kod sestara, značajnu ulogu kod simptoma iskazivanja anksioznosti odigrao i potres, a ne samo epidemija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, tek se od prošle jeseni psihijatri u Osijeku suočavaju s povećanim brojem pregleda i konzultacija medicinskih djelatnika vezano uz anksioznost, depresivnost, iscrpljenje uvjetovano opsegom posla, ali i razdvojenosti od obitelji, financijske probleme te poteškoće kod usklađivanja poslovnog i privatnog života, rečeno je. 

Što se tiče psihijatrijskog liječenja, u prvoj fazi istraživanja se samo 0,6 posto ispitanika javilo na psihijatrijski pregled zbog psihičkih poteškoća koje su osjetili od početka pandemije koncem veljače. Sada, u trećoj fazi koja još traje, podaci pokazuju značajne poraste u dijelu traženja pomoći u smislu prvog psihijatrijskog pregleda. Ovih spomenutih 0,6 posto skočilo je na 11,3 posto, a također je porastao broj onih zdravstvenih djelatnika koji uzimaju lijekove za smirenje. Sada ih je 22,4 posto, u odnosu na 4,5 posto, koliko ih je bilo u prvoj fazi istraživanja, pokazali su rezultati istraživanja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na panelu su sudjelovali doc. dr. Anamarija Petek Erić, psihijatrica sa Zavoda za akutnu i biologijsku psihijatriju i intenzivno liječenje KBC-a Osijek, doc. dr. Tea Vukušić Rukavina, specijalistica psihijatrije s Katedre za medicinsku sociologiju i zdravstvenu ekonomiku Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, doc. dr. Stipe Drmić, specijalist psihijatar iz Kliničke bolnice Dubrava, prof. dr. Danijela Štimac Grbić, specijalistica javnog zdravstva i voditeljica Odjela za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Tin Pongrac, predsjednik i osnivač Udruge Životna linija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo