obožava matematiku i računanje / Čudo od djeteta: Patrik ima priliku otići na natjecanje u Kinu, ali za to mu treba vaša pomoć

U manje od pet minuta osmogodišnji Patrik riješi čak 70 matematičkih zadataka, a gradivo 2. razreda odavno je svladao

30.6.2019.
13:15
VOYO logo

Patrik Čudić, osmogodišnji genijalac iz Zagreba, pobijedio je na nacionalnom natjecanju iz mentalne aritmetike i jedini se iz Hrvatske plasirao na Svjetsko natjecanje mentalne aritmetike u Kini.

Mentalna aritmetika temelji se na upotrebi drevne računaljke tzv. abakusa, čijom se vizualizacijom postiže izvanredno brzo računanje. Osim što pruža mogućnost da se matematičke sposobnosti djeteta poboljšaju, program mentalne aritmetike pozitivno utječe na razvoj razmišljanja i potiče niz vještina i sposobnosti koje su djetetu potrebne u životu - izuzetna koncentracija i pozornost, odlično pamćenje i razvijeni refleksi, kreativnost, sposobnost vizualizacije...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, postoji problem. Takav put je skup pa Patrikovi roditelji neumorno traže rješenje. Patrik je zlato na Svjetskom prvenstvu osvojio prošle godine u Moskvi i ne želi odustati od obrane titule najboljeg na svijetu.

''Na primjer 84 puta 43, ja to izračunam i napišem odgovor. Ponekad bude i netočno. Sve ovisi je li to večer. Jer navečer nisam baš pametan, ujutro sam svježiji i pametniji. Znam i na kvadrat, a jučer sam malo učio i razlomke'', kaže Patrik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošle godine na Svjetskom natjecanju iz mentalne aritmetike u Rusiji osvojio je zlato, a ove godine svoj uspjeh želi ponoviti i u Kini. Kaže: ''Opet ću pobijediti, jer sam prošle godine pobijedio, jer imam duh i znam kako će biti na svjetskom prvenstvu''.

I dok njegova pobjeda nije upitna, odlazak u Kinu nažalost jest. Do natjecanja je ostalo samo 20 dana, a nedostaje im novca za put. Njegova majka neće odustati, otvorila je i dva računa za donacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Mama, ako mi odemo i kad se vratimo, hoćemo li mi imati za kruh? Kad vas to dijete pita, imate knedlu u grlu. I ja mu kažem, naravno da ćemo imati, nemoj se brinuti', govori Patrikova majka Petra Petrović.

Poslala je, kaže, stotine mailova i uvijek dobila isti odgovor. Prvotno ju je odbilo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja jer Patrikova disciplina nije vezana uz nastavni program.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Javilo se konačno Ministarstvo obrazovanja, pokazali su inicijativu. Ne znamo još njihov odgovor, više ćemo znati idući tjedan'', kaže Petrović.

Nakon računanja i matematike Patriku je najdraže igranje s prijateljima. Najveća mu je želja da barem triput bude prvak svijeta. Mi se nadamo da će već idući mjesec tome biti korak bliže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I vi možete pomoći Patriku da otputuje u Kinu

Patrikova obitelj zahvaljuje svima koji su do sada uplatili donacije, koji su podijelili kampanju, a posebno gospođi Branki iz Udruge Littera, koja će pokriti dio troška za Patrikovo putovanje.

Svakom uplatom Patrik je bliže ostvarenju svog cilja. Tome možete pridonijeti i vi uplatama na navedeni broj računa:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podaci za uplatu iz Hrvatske IBAN:HR5124840083235785862, vlasnik računa Patrik Čudić.

Podaci za uplatu izvan Hrvatske:  https://www.gofundme.com/f/help-patrik-to-go-to-china…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ili direktno za uplate iz inozemstva na račun: IBAN:IE67PSTS99030114370470
BIC:PSTSIE21

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo