Završeni pregovori / Peruško potvrdio dogovor: 'Vlak s nagodbom napustio je stanicu'

Fabris Peruško, izvanredni povjerenik Agrokora, održao je konferenciju za novinare o dogovoru vjerovnika o nagodbi u Agrokoru

31.5.2018.
16:15
VOYO logo

Izvanredni povjerenik za Agrokor kazao je kako su završeni pregovori vjerovnika o nagodbi. Na održanoj konferenciji za novinare rekao je kako se razgovaralo o svim otvorenim pitanjima te da su razgovori završili dogovorom vjerovnika. Može se sa sigurnošću reći, kazao je, da imaju dvotrećinsku većinu vjerovnika potrebnu za dogovor.

Potvrdio je navode koje je prokuristica Kraša, Marica Vidaković ranije rekla,uključujući dogovor sa Sberbankom oko zamjene udjela u Mercatoru za onaj u Agrokoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vode se razgovori s predstavnicima Alke, a ostaje otvoreno pitanje Adrisa, čija su očekivanja o povratu bila znatno iznad ostalih", kazao je Peruško te dodao kako je "vlak s nagodbom napustio stanicu".

Kazao je kako će dobavljačima biti plaćen granični dug prema prethodnom dogovoru, te kako Sberbank neće ući u roll up kredit već će u budućnosti ostvariti neke pogodnosti. Dodao je kako je Agram spreman sudjelovati u nagodbi te da očekuje skoro potpisivanje tog dogovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dobavljačima će biti plaćen dug prema prethodnom dogovoru isto tako pronađeno je rješenje za dobavljače s financijskim mjenicama s regresnim pravom. Sa Sberbankom je isto tako dogovoreno da neće ući u kredit već će ostvariti određene povrate u budućnosti vezane uz dobit iz operativnog poslovanja novog agrokora na sličan način, kao što je to dogovoreno s dobavljačima za granični dug", rekao je Peruško.

Potvrdio je i ranije navode Marice Vidaković da je sa Sberbankom dogovoreno da ima opciju svojih 18 posto Mercatora zamijeniti za udjele u novom Agrokoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na putu do konačnog izglasavanja nagodbe za sada stoje samo tri kompanije a to su Agram, Alka i Adris. Sve tri kompanije kao što znate osporavaju jamstva, tražbine drugih vjerovnika te time dovode proces postizanja nagodbe jer onemogućavaju drugim vjerovnicima u ostvarivanju njihovih budućih vlasničkih prava", rekao je.

"Ostaje nam otvoreno samo pitanje Adrisa, čija su očekivanja bila neprihvatljiva ostalim vjerovnicima. Danas nije bilo novih razgovora s Adrisom", kazao je Peruško.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako je danas tijekom dana Dubravko Grgić u ime Agrama izrazio spremnost pristati na dogovor koji mu nude budući vlasnici Agrokora.

"Taj dogovor Agram i budući vlasnici tek trebaju potpisati, ali izraz spremnosti gospodina Grgića je korak naprijed u tom pravcu. Vjerujemo da će to do glasanja o nagodbi biti moguće dovršiti. Isto tako tijekom dana i sada se vode razgovori s predstavnicima Alke koje vodi moja zamjenica Irena Weber. Alci je također ponuđeno fer i pravedno rješenje njihovog problema s financijskim mjenicama s regresnim pravom u skladu s onim što je većini dobavljača u ovoj situaciji bilo i prihvatljivo!", rekao je Peruško.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je kako još uvijek ostaje otvoreno pitanje Adrisa čija su očekivanja o povratu bila značajno iznad prihvatljivog ostalim vjerovnicima.

"S Adrisom tijekom dana nije bilo novih razgovora. Veliki broj vjerovnika je morao pristati na velike kompromise i otpise potraživanja kako bi kompanija mogla opstati i nastaviti poslovati", kazao je Peruško.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zahvaljujem svim zaposlenicima na strpljenju u procesu koju je trajao 15 mjeseci", dodao je te izrazio nadu da će i ostali vjerovnici, koji nisu podržali nagodbu, to učiniti.

Prokuristica Kraša zadovoljna

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavnica dobavljača u privremenom vjerovničkom vijeću Marica Vidaković je zadovoljna, jer će između ostalog 80 milijuna eura graničnog duga biti naplaćeno u iduće 4 godine, u idućih pet osigurana je pristunost na policama trgovina po tržišnim uvjetima. 

''Dogovoreno je da će se naši regresni dužnici po regresnim mjenicama imati mogućnost  otpisa 65 posto regresne obveze koje su imali prema banci. Ovih dana trebalo bi biti isplaćeno još 11 milijuna eura graničnog duga. blic Na koncu kad zbrojimo možemo reći da smo donekle zadovoljni, odnosno zadovoljni smo jer je proces bio izuzetno težak'', rekla je Marica Vidaković za RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo