Ako prođe zakon / Petarde su, čini se, ispucale svoje! Policijski načelnik za RTL pojasnio detalje prijedloga zabrane

Onaj tko baci ili posjeduje petarde mogao bi biti kažnjen s novačnom kaznom od 5000 do 15.000 kuna

10.1.2020.
22:05
VOYO logo

Što ste pucali, pucali ste. Bar u Hrvatskoj, ako prođe prijedlog zakona kojim se u potpunosti želi zabraniti petarde, čak i u vrijeme novogodišnjih blagdana. I to bi se trebalo dogoditi do kraja godine.

MUP je izmjene Zakona uputio u javnu raspravu, a sve samo s jednim ciljem kojem nema alternative: spašavanje ruku, nogu i uopće života, ponajprije maloljetnika!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petarde su, čini se, ispucale svoje! Ukoliko budu usvojene izmjene, onaj tko baci ili posjeduje petarde mogao bi biti kažnjen s 5000 do 15.000 kuna. Za one koji bi ih prodavali kazne bi bile još i veće: od 10 do 30.000 kuna.

Građani su pozitivno ocijenili prijedlog navodeći da petarde treba potpuno zabraniti, a posebno su ukazali na posljedice koje pucanje petardi ostavlja na životinje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema onome što smo čuli od naših sugrađana činilo bi se da su na Silvestrovo pucali samo čepovi šampanjca. Ali ispucano je, stotine milijuna komada petardi. Kažu to u najpoznatijoj hrvatskoj tvrtki koja se bavi pirotehnikom. Ovakve izmjene nimalo ne podržavaju. Njima se, tvrde, ništa neće postići nego će samo rasti ilegalno tržište.

"Ova svaka raketa puca kao petarda i ovaj svaki box puca kao petarda. Nema pirotehnike bez pucnjave. Sad su se okomili na petarde. Prije tri godine su tražili zabranu F3. Sad traže zabranu F2., a za tri godine će tražiti zabranu svega jer i ovo puca", rekao je Franjo Koletić, vlasnik Pirotehnike Mirnovec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije svega misli na Udrugu prijatelji životinja iako su prošlih blagdana peticije za zabranu pirotehnike organizirali i mnogi drugi i na internetu i u trgovinama za kućne ljubimce.

"U interesu je djece, u interesu je životinja i zaštite okoliša. Definitivno treba na prvom mjestu biti opće dobro, javni interes, a ne zapravo interesi profita onih koji petarde prodaju. Zar trebamo atmosferu ratnog stanja. Na žalost, to točno tako izgleda kada prolazimo ulicama zadimljenim barutom", rekao je predsjednik udruge Prijatelji životinja Luka Oman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Mirnovcu nijednom rečenicom nisu spomenuli djecu i odrasle koji od petardi stradavaju.

"U sjećanju mi je ostala jedna teška ozljeda šake kod 19-mjesečnog dječaka gdje je djed bacio petardu, dobacio je petardu unuku i očekivao je da će i on imati reflekse i da će je baciti i jasno unuk nije znao što s tim raditi i petarda je prsnula u neposrednoj blizini dječje šake", izjavio je dječji kirurg u Klinici za dječje bolesti Zagreb Antun Kljenak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije dvije godine , kaže ovaj liječnik, samo u ovoj zagrebačkoj bolnici bilo je 17. djece s izravnim ozljedama pirotehničkih sredstava. Prošle godine šestero. Za iduće blagdane nadamo se nitko.

Detalje zabrane petardi u Hrvatskoj, od načina provedbe do kazni, za RTL Danas je komentirao policijski načelnik Nikola Turkalj i podsjetio da zainteresirani građani mogu u vezi novog zakona dati svoje prijedloge i komentare do 7. veljače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kažnjivo će biti nošenje i paljenje samo petardi i redenika", rekao je Turkalj.

Zabranu podržava pet Ministarstava, a Turkalj je objasnio da će provedba biti jednostavna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Građanima je i po sadašnjem zakonu dozvoljeno da mogu raspolagati sa dva kilograma neto pirotehničke mase F1, a sada više neće smjeti F2 samo petarde i redenike i F3. Svatko tko ulazi u Republiku Hrvatsku na graničnom je prijelazu dužan prijaviti da ima određena pirotehnička sredstva, a na izlasku se opet mora registrirati da je ta roba iznesena", rekao je Turkalj.

Ukoliko zakon stupi na snagu, Ministarstvo će pozvati građane da bilo kakve zalihe petardi vrate bez ikakvih sankcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tako ćemo pozvati isto da se sredstva koja se više ne smiju upotrebljavati vrate Ministarstvu ili najbližim policijskim postajama", kazao je Turkalj.

Komentirao je i zabrinutost nekih o mogućoj pojavi crnog tržišta petardi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zasad nismo imali nikakvih problema sa crnim tržištem, a pretpostavljamo da nećemo ni imati jer će osoba koja bude upotrebljavala petarde odmah biti identificirana", poručio je Turkalj i podsjetio da se zabrane ne odnose na rakete i vatromet, nego samo na petarde.

Napominje također da je od 13. prosinca 2019. do 8. siječnja ove godine bilo 24 prekršaja, od toga osam maloljetnih i 16 punoljetnih, iako napominje da se ta konkretna akcija prikupljanja odnosi i na oružje i streljivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo