nema ni tračnica / Petrinja je prije 30 godina imala željeznički kolodvor. Nekad važna prometna poveznica danas je - šikara

Vraćanje vlaka u Grad mnogima koji rade i studiraju u Zagrebu pojednostavilo bi život. A i olakšalo dopremanje građevinskog materijala dok traje obnova od potresa

23.7.2022.
7:20
VOYO logo

Nekad kolodvor, a danas propala zgrada. Nekada je Petrinjom vozio vlak - danas više nema ni tračnica. "Nakon rata došlo je do toga da... Vjerojatno je u nečijem interesu da se pruga uništi do kraja. Uklonjene su i tračnice, šliperi… Sve je uništeno", kazuje Mihajlo Gajić.

Jedino što se od zaboravljenog kolodvora obnavlja, i to zaslugom branitelja, je napušteno skladište kojeg su dobili na korištenje. No, da je baš sada prilika da se pruga obnovi - slažu se mnogi Petrinjci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Petrinja je sad veliko gradilište. Tu će sad trebat desetak godina i više da se doprema građa i to bi vlakom bilo ekonomičnije", govori Zvonimir Martinović.

Autocesta od Lekenika do Siska tek je u izgradnji. Autobus od Petrinje do Zagreba često vozi predugo pa bi oživljavanje oko 13 kilometara pruge do Siska, gdje je kolodvor, dobro došlo mnogima koji rade i studiraju u Zagrebu, jer bi vožnja vlakom bila jednostavnija i brža.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za nas mlade bi značilo jako puno da se obnovi zato što, ako želimo na vlak do Zagreba, linije do Siska su jako slabe i rijetke", govori Gabriela Šalić.

Image
ulagačka renesansa /

HŽ najavio veliku modernizaciju: 'Imat ćemo nove vlakove koji će ići 160 kilometara na sat'

Image
ulagačka renesansa /

HŽ najavio veliku modernizaciju: 'Imat ćemo nove vlakove koji će ići 160 kilometara na sat'

Šikara danas - a nekada je bila važna prometna poveznica. Vlak je prugom, koje više nema, vozio iz Karlovca prema Sisku gdje su u predgrađu izlazili radnici rafinerije i željezare, a dio putnika nastavio je prema Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali obnova pruge danas nije u planu investicija HŽ Infrastrukture. Je li u planovima ministarstva prometa, odgovor nismo dobili. No, kako doznajemo, gradonačelnica Petrinje, s ministrom je razgovarala o izgradnji obilaznice i o pruzi.

"U tijeku je izrada idejnog rješenja za obilaznicu i studija utjecaja na okoliš, a u razgovorima smo upravo oko revitalizacije vraćanja ove pruge Petrinja-Sisak", objašnjava gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Revitalizacija željeznice bila bi poticaj za razvoj poduzetništva te bi pridonijela oživljavanju osiromašenog kraja, čiji stanovnici se nadaju da neće ostati zaboravljeni - tamo gdje nikome nisu na putu...

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo