banski dvori / Plenković: 'Ako brojke ne padnu, moguće je produljenje mjera. Božić neće biti kao prijašnjih godina'

Premijer Plenković ustvrdio je da epidemiološka situacija nije dobra

14.12.2020.
12:55
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković u uvodnom je dijelu sjednice Vlade istaknuo kako epidemiološka situacija i dalje nije dobra.

''I dalje imamo rast brojeva, mali, ali rast. Jednako je i s brojem preminulih, on je na istoj razini kao i prošlog tjedna, ali je i dalje visok, na žalost.''

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavio je mogućnost novih mjera. 

"I dalje molimo građane da se pridržavaju mjera koje su na snazi. Sadašnje mjere će se vjerojatno morati produljiti, ukoliko u idućih tjedan dana ne vidimo promjene. Moguće je donošenje novih mjera, pa apeliram na sve sugrađane da se pridržavaju mjera", rekao je premijer i dodao kako Božić neće biti kao prošlih godina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Vili Beroš izjavio je u ponedjeljak da je Ministarstvo zdravstva uputilo KBC-u Zagreb, KB-u Dubrava i Specijalnoj bolnici za plućne bolesti Zagreb uputu o žurnom poduzimanju aktivnosti za povećanjem smještajnih kapaciteta za oboljele od covida. 

"Ministarstvo zdrvstva KBC Zagreb i KB Dubrava i Specijalna bolnica za plućne bolesti povećavaju kapacitete s oboljelima od Covida-19. Na današnjem sastanku razgovaralo se o kapacitetu u zdravstvenim ustaovama kako bismo odredili daljnje korake u narednim tjednima. 250 tisuća imamo brzih antigenskih testova. HZJZ je nadopunio je preporuke za maske od tekstila za školske ustanove. Iako elastičan i održiv, zdravstveni sustav je potprebno očuvati od najvećeg napregnuća. Pozivam sve da sprečavanje pandemije odgovornim ponašanjem, posebno onima u izolaciji, samoizolaciji, kao i teško bolesnima i starcima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je usvojila odluku o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa (IGP) što će se formalno dogoditi u siječnju nakon trilateralnog ministarskog sastanka sa Slovenijom i Italijom. 

Vlada je na sjednici usvojila nacrt prijedloga odluke o proglašenju IGP-a u Jadranskom moru, a sabor će o tome glasati na izvanrednoj sjednici u četvrtak, najavio je premijer Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je kako je u razgovoru sa slovenskim i talijanskim kolegom „postignuto razumijevanje“ da će Hrvatska i Italija proglasiti IGP-ove nakon trilateralnog susreta u siječnju iduće godine. 

Grlić Radman je dodao da će se na tom sastanku razgovarati i o jačanju suradnje na području Jadrana, s ciljem njegove ekološke zaštite i upravljanja plavim gospodarstvom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šef hrvatske diplomacije ranije je najavio proglašenje IGP-a Vijeću ministara Europske unije te susjednim državama, a o tome je govorio i na videokonferenciji Mediteranski dijalog. 

Naglasio je da se IGP proglašava sukladno pomorskom zakoniku, Konvenciji UN-a o pravu mora i zakonodavstvu EU-a te da će taj pojas ostati morski prostor u kojem će sve države „ne dirajući suverena prava i jurisdikciju Hrvatske uživati međunarodnim pravom zajamčene slobode i prava“. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković na sjednici je istaknula kako će IGP dodatno unaprijediti već „duboku, pa u posljednje vrijeme i izvrsnu suradnju s Talijanima“ po pitanju ribarskih flota i upravljanja resursima. 

Premijer Plenković ranije je istaknuo da će IGP u odnosu na postojeći Zaštićeni ekološko-ribolovski pojas (ZERP), proglašen 2003. godine, donijeti dva nova prava – izgradnju umjetnih otoka te korištenje snage mora, vjetra i struja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MVEP je prošli tjedan priopćio kako je proglašenje IGP rezultat provedbe zajedničke ribarstvene politike Hrvatske i Italije i suradnje u području zaštite okoliša.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo