IZGLASANA NOVA VLADA / Plenković: 'Idemo odmah raditi, oporbi nudimo dijalog'; Oporba najavila da će biti konstruktivna i oštra

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Na današnjoj prvoj sjednici Vlade prvi prijedlog bit će Zakon o obnovi grada Zagreba

24.7.2020.
7:10
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, nakon što je u Hrvatskom saboru izglasana Vlada u četvrtak kasno navečer, najavio je da odmah kreće raditi te poručio da oporbi nudi dijalog u mandatu koji slijedi.

Image
Taman koliko treba /

Nakon cjelodnevne rasprave konačno glasanje: 76 zastupnika dalo povjerenje novoj Vladi Andreja Plenkovića

Image
Taman koliko treba /

Nakon cjelodnevne rasprave konačno glasanje: 76 zastupnika dalo povjerenje novoj Vladi Andreja Plenkovića

“Nastojat ćemo i kao parlamentarna većina i kao Vlada realizirati naš program u sljedeće četiri godine na dobrobit svih hrvatskih građana u domovini i onih koji žive izvan Hrvatske”, najavio je Plenković koji je od danas na čelu svoje druge Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U izjavi nakon dobivanja povjerenja Sabora, kazao je da oporbi nudi dijalog, koji, dodao je, "neki oporbeni čelnici očito nisu razumjeli prije nekoliko dana, ali imat ćemo prigode".

"Vjerujem da će to polako, kada se zaborave izbori koji su očito još friški, naročito oporbenim zastupnicima, ići lakše", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ocijenio je da je današnja rasprava bila u skladu s očekivanjima.

"Računamo na 76 zastupnika. Važna je kompaktna djelotvornost parlamentarne većine i onda će sve biti ok", naglasio je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvijestio je da su pripremljene sve točke za sutrašnju prvu sjednicu Vlade, na kojoj će prvi prijedlog biti Zakon o obnovi grada Zagreba te, uz ostalo, i izvješće o  predsjedanju Hrvatske Vijećem Europske unije te o zadnjoj sjednici Vijeća i 22 milijarde eura namijenjenih Hrvatskoj.

"Idemo odmah raditi nakon izbora", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Višegodišnji financijski okvir EU-a nije ugrožen

Za rezoluciju Europskog parlamenta kojom je odbio dogovor šefova država i vlada o višegodišnjem financijskom okviru, Plenković je kazao da ga ona neće ugroziti. Pojasnio je da svaki put bude tako i da uvijek nakon inicijalnog dogovora na razini šefova država i vlada kreće proces 55 zakonskih akata koje Vijeće, odnosno, ministri trebaju usuglasiti s Europskim parlamentom te da taj proces  traje nekoliko mjeseci.

"Zato je bilo važno da ostvarimo dogovor ovog tjedna i damo sebi i parlamentu vremena da se do 1. siječnja postigne konsenzus i formalno usvoje svi akti kako bi cijeli višegodišnji financijski okvir, ovaj puta i instrument EU iduće generacije, stupio na snagu. Europski parlamentarci po defaultu uvijek žele veći proračun", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Charles Michel je predložio 1074 milijarde, a oni su htjeli 1300 milijardi eura", kazao je i dodao kako "nikada do sada, pa ni ovaj put, neće doći do promjene nacionalnih omotnica za države članice".

Oporba najavila da će biti konstruktivna i oštra

Cjelodnevna rasprava o programu Vlade u Hrvatskom saboru završila je u četvrtak kasno navečer izglasavanjem povjerenja novoj Vladi, a završno je oporba najavila da će biti oštra i konstruktivna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Miroslav Škoro u završnom obraćanju u ime Domovinskog pokreta pozvao je zastupnike da ne zamjere njegovim članovima nepoznavanje Poslovnika Hrvatskog sabora Sabora i lutanje hodnicima jer su tek kratko na političkoj sceni. Obećao je da će biti kvalitetna oporba i podržati kvalitetne prijedloge.

Da će biti konstruktivni najavio je i Rajko Ostojić (klub SDP-a) te izrazio nadu da će vladajući podržati i neke oporbene prijedloge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Ako svatko razmišlja na isti način onda netko ne razmišlja”, zaključio je Ostojić i dodao kako Sabor treba biti ujedinjen u svojoj različitosti.

I Miro Bulj (Most) najavio je da će podržati dobre prijedloge, bilo da dolaze s lijeve ili desne strane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvoje Zekanović (Klub Hrvatskih suverenista) najavio je pak da će njegov klub u Saboru biti trn u oku i „ novim suverenistima” , kako su se u raspravi nazvali HDZ-ovci , i nekim „ novim jugoslavenima”. Poručio je i kako priželjkuje što skoriji pad srpsko-hrvatske trgovačke koalicije.

Tomislav Tomašević (Klub zeleno-lijevog bloka) ustvrdio je kako je većina stvari u vladinom programu reciklirana te i on najavio da će biti žestoka, ali i konstruktivna oporba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marijana Puljak (Klub STRIP-a, Pametnog i GLAS-a) pozvala je vladajuće da svojim primjerom pokažu da se možemo početi mijenjati.

SDP-ov Arsen Bauk najavio je da će program Vlade čuvati ispod stola i svaki put kad bude imao priliku pitati što je učinjeno, pogotovo kad je riječ o infrastrukturnim projektima kojih je jako puno. Zaželio je također vladajućima uspjeh u borbi protiv korupcije za koju procjenjuje da će biti ”bratoubilački rat”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Branko Bačić (Klub HDZ-a) spočitnuo je oporbi što stalno govori o „žetončićima', a da se prvi „žetončić” u ovoj sabornici već dogodio prelaskom Anke Mrka Taritaš koja je bila u Restart koaliciji u ženski klub. Tomaševiću je pak poručio da je Vlada ista, ali nije reciklirana, te da ima legitimitet. Poslao je poruku i Bauku koji im je zaželio bratoubilački rat i zaželio mu bratstvo i jedinstvo.

Reagirala je Dalija Orešković (STRIP) poručivši i da je Dario Hrebak iz HSLS-a bio na listi HDZ-a, a nije s njima u klubu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo