komentar na referendume / Plenković: 'Izmjena izbornog sustava ne bi trebala biti predmet referenduma'

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Vezano uz inicijativu za otkazivanje Istanbulske konvencije istaknuo je kako se provedba te konvencija, sukladno Interpretativnoj izjavi, neće kositi s vrijednsnim sustavom u Hrvatskoj

13.5.2018.
16:18
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Građanska inicijativa "Narod odlučuje" u nedjelju je počela s prikupljanjem potpisa za održavanje referenduma o izmjenama izbornog sustava, a inicijativa "Istina o Istanbulskoj" s prikupljanjem potpisa za referendum o otkazivanju Istanbulske konvencije.

Premijer Andrej Plenković, upitan o početku prikupljanja potpisa za dvije referendumske inicijative – o izmjeni izbornog sustava i otkazivanju Istanbulske konvencije, rekao je kako inicijativa koja se tiče promjene izbornog sustava, zadire u one teme koje nisu teme koje bi trebale biti predmet referenduma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izborni sustav i izborno zakonodavstvo treba ostaviti predstavničkim institucijama. Ne znam u kojoj se zemlji izborni sustav definira referendumom", istaknuo je.

Vezano uz inicijativu za otkazivanje Istanbulske konvencije istaknuo je kako se provedba te konvencija, sukladno Interpretativnoj izjavi, neće kositi s vrijednsnim sustavom u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković, upitan hoće li Sabor tražiti očitovanje Ustavnog suda ako se prikupi dovoljno potpisa, rekao je kako je na to pitanje već ranije odgovorio. 

>> Počelo prikupljanje potpisa za dva referenduma: o izmjenama izbornog sustava i otkazivanju IK 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo