sjednica vlade / Plenković: 'Necijepljeni određuju dinamiku četvrtog vala.' Božinović kazao da se razmatraju nove mjere

"Svih 22 mlađih od 50 godina koji su preminuli u listopadu od covida nisu bili cijepljeni", rekao je premijer

4.11.2021.
12:25
VOYO logo

Hrvatska bilježi svoj najgori dan od početka pandemije. U zemlji je danas zabilježeno 6.310 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 25.628. Među njima je 1.680 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 219 pacijenata. Preminule su 32 osobe.

''Ovo je najveći broj slučajeva u jednom danu od početka epidemije i zbog vjerojatno manjeg broja testiranih vidjet ćemo što će se zbivati s brojevima u idućim danima. I hladnije vrijeme je pridonijelo porastu broja slučajeva, Stožer prati situaciju'', rekao je premijer Andrej Plenković na današnjoj sjednici Vlade. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'trenutne mjere ne djeluju' /

Petero znanstvenika Vladinog savjeta traži dodatne mjere: 'Hrvatska će postati jedna od država koje su najteže pogođene pandemijom'

Image
'trenutne mjere ne djeluju' /

Petero znanstvenika Vladinog savjeta traži dodatne mjere: 'Hrvatska će postati jedna od država koje su najteže pogođene pandemijom'

"Broj necijepljenih u najvećoj mjeri određuje dinamiku četvrtog vala. U listopadu je od novih slučajeva od kojih 77,1 posto koji nisu bili potpuno cijepljeni", rekao je Plenković.

"Svih 22 mlađih od 50 godina koji su preminuli u listopadu od covida nisu bili cijepljeni", rekao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napomenuo je da se bilježi mali rast novocijepljenih. Došli smo do 6300 doza u jednom danu. 

Plenković je govorio i o turisičkoj sezoni koja je bila iznad očekivanja. Prema svima podacima, premijer je rekao da su prihodi od turizma dobri. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Politizacija vojske

Premijer je komentirao sukob ministra Banožića i predsjednika RH Milanovića koja traje već danima. 

''Cijela tema koja se tiče ministra obrane i pitanja funkcioniranja Oružanih snaga opterećuje i vojsku i javnost. Ponovit ću jasan  stav Vlade koja se protivi politizaciji hrvatske vojske i nastojat ćemo na odgovoran način riješiti ova pitanja, u utorak na Vijeću  za obranu. Prije tog sastanka, zatražio sam ministra obrane da u ponedeljak imamo pripremni sastanak s kolegijem zapovjednika HV-a'', izjavio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Što se tiče pozicija članova Vlade, one su stabilne, a kako vrijeme odmiče ministar Banožić je najstabilniji”, dodao je Plenković.

Nepoštivanje epidemioloških mjera

Ministar Vili Beroš je rekao kako hrvatski zdravstveni sustav i dalje uspješno skrbi o svim covid oboljelima i kako uzrozi naglog rasta ''leže u nama samima''. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''U našem nepoštivanju osnovnim epidemioloških mjera, kao i u nedovoljoj svjesti o koristi cijepljenja u zaštiti od težih oblika oboljenja i smanjenom prenosu zaraze. To je temeljni uzrok ovako velikih skokova u broju zaraženih i oboljenih'', izjavio je ministar.

"KBC Rijeka je smanjio hladni pogon za 20 posto. U Zaboku je smanjen kapacitet kardiologije. Hladni program u OB Šibenik je ukinut, primaju se samo hitni pacijenti. KBC Split obustavlja elektivni operativni program. OB Pula ima plan za prijem većeg broja oboljelih. Popunjeno je 66 posto ukupnih kapaciteta u cijelom zdravstvenom sustavu", nastavio je Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zaključak je jasan - zdravstveni sustav obavlja svoju zadaću. Nedovoljno pridržavanje mjera i širenje delta soja glavni su uzroci širenja epidemije", dodao je Beroš.

Tvrdi kako navodi o urušavanju sustava zdravstva jednostavno nisu istiniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadzor poštivanja mjera

O epidemiji je govorio i ministar unutrarnjih poslova Davor Božinović.

"Inspektori su pojačali nadzor poštivanja mjera. Provedeno je 11.578 nadzora u tjedan dana, nepravilnosti se najviše odnose na rad kafića nakon 24 sata, nenošenje maski, nepridržavanje razmaka među stolovima i ljudima, nenošenja maski u javnom prijevozu...Izdano je 27 prekršajnih naloga", rekao je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razmatramo nove mjere i o tome razgovaramo i na vrijeme ćemo izvijestiti javnost", rekao je Božinović.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo