banski dvori / Plenković nakon sastanka sa zapovjednicima: 'Vlada je odlučila da ćemo odbiti molbu BiH da se progone hrvatski generali zbog ratnih zločina'

Pavao Miljavac rekao je da su se iz arhive vadile sve zapovjedi i odluke iz kojih se vidi da nije bilo nekih većih šteta na civilnom stanovništvu

23.9.2021.
11:25
VOYO logo

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je u Banskim dvorima generale, zapovjednike i visoke časnike koji su sudjelovali u vojno-redarstvenoj operaciji "Bljesak". 

Nakon sastanka premijer Plenković dao je izjavu za medije te poručio da će Hrvatska odbiti zamolnicu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine da preuzme procesuiranje 14 generala Hrvatske vojske, koje Sarajevo sumnjiči za navodno počinjenje ratnih zločina tijekom akcije Bljesak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ministarstvo pravosuđa nam je dostavilo izvješće, dokumentacija je detaljno analizirana. Kao Vlada smo odlučili da ćemo naložiti Ministarstvu pravosuđa da odbije zamolnicu koja je stigla iz tužilaštva BiH. Materijal koji je dostavljen ne daje nikakav osnov za postupanje pravosudnih tijela u RH. O tome smo obavijestili danas naše ratne zapovjednike i suglasni su s tim. Želim istaknuti da su Domovinski rat, Oluja i Bljesak temelji naše slobode i suvremene hrvatske države. Odbijamo zamolnicu na temelju zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći i na temelju sporazuma o pravnoj pomoći između RH i BiH i to na temelju načela zaštite nacionalnih i držanih interesa RH", rekao je uvodno Plenković.

Na pitanje što se može dalje događati, odgovorio je da trenutno nema niti jedne radnje koja se odvija u BiH vezano uz hipotetski progon hrvatskih zapovjednika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne možemo koje će biti daljnje aktivnosti tijela u BiH. No, ono što je očito je da su tijela imala dovoljno argumenata da pokrenu nešto u BiH ne bi upućivala zamolnicu nama, na temelju nekakvih pretpostavki", kazao je. 

Podsjetimo, početkom kolovoza ove godine Hrvatska dobila 'zamolnicu' Tužiteljstva BiH, koje traži od Hrvatske da preuzme procesuiranje 14 generala Hrvatske vojske, osumničenih za navodno počinjenje ratnih zločina tijekom vojno-redarstvene akcije Bljesak. Tereti ih se za kaznena djela ratnog zločina protiv civila te povredu zakona i običaja ratovanja. Na popisu je 14 časnika, a među njima su generali Pavao Miljavac, Mladen Markač, Marijan Mareković, Luka Džanko, Vinko Vrbanac, admiral Davor Domazet-Lošo, ali i pokojni Petar Stipetić, Imra Agotić i Ivan Basarac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pavao Miljavac, predsjednik Hrvatskog generalskog zbora, rekao je da su se iz arhive vadile sve zapovjedi i odluke iz kojih se vidi da nije bilo nekih većih šteta na civilnom stanovništvu. 

"To su bile posljedice rata", konstatirao je Miljavac. Naglasio je kako nikad nije bilo zapovjedi ni pismenih ni usmenih da bi se granatirali civilni ciljevi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pokušavali smo što više spasiti civile", poručio je. 

O Komšiću: "Hrvatska je ta koja je spasila BiH"

Odgovarajući na pitanja, premijer je komentirao izjavu Željka Komšića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH iz New Yorka i odbacio tezu da Hrvatska ugrožava teritorijalni integritet BiH. Komšić se pak referirao na izjavu hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića da je on predsjednik i Hrvata u BiH. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska je ta koja je u vrijeme velikosrpske agresije spasila BiH. Učinila sve da BiH opstane. Teritorijalni integritet BiH je jasan i nitko ga nikad ovdje nije doveo u pitanje. Takvu tezu, ako i nije bila tako eksplicite izrečena već je bila provučena između redaka je netočna. Hrvatska i BiH su upućene jedna na drugu", kazao je Plenković.  

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo