dan državnosti / Plenković o Milanovićevom ignoriranju: 'Ovo je Dan državnosti kojeg svi trebaju poštovati temeljem zakona'

Image
Foto: RTL

'Ostvarene su sve strateške nacionalne zadaće", poručio je premijer Plenković

30.5.2022.
10:16
RTL
VOYO logo

U prigodi obilježavanja Dana državnosti i 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković položili su vijence kod Spomenika domovini u Zagrebu te svim građanima čestitali ovaj veliki dan.

"Održava se 32 godine od konstituiranja Sabora, ključnog govora predsjednika Tuđamana u kojem je zacrtao put razvoja hrvatske samostalnosti i slobode. To je danas, tri desetljeća nakon, zaokružen put, ostvarene su sve strateške nacionalne zadaće. Ovog ljeta spojit ćemo jug Hrvatske s ostatkom zemlje i mislim da pred nama ostaje u četvrtom desetljeću unaprijeđivanje gospodarstva, dizanje socijalnog standarda, ravnomjerni regionalni razvoj i lovljenje koraka s razvijenim članicama EU-a", poručio je premijer Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje kako se velikoj proslavi Dana državnosti u HNK, ali i današnjem događaju, ipak nije odazvao predsjednik Republike Zoran Milanović, premijer je odgovorio:

"Ovo je Dan državnosti kojeg svi trebaju poštovati temeljem zakona koji je donio Hrvatski sabor".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Presjednik Sabora Gordan Jandroković pozvao je na jedinstvo ističući kako su pred nama novi izazovi i zahtjevo vrijeme.

"Ovo su vremena koja taže političku mudrost. Ruska agresija pokazuje koliko je važno imati institucije, vojsku, policiju, sve one institucije koje brinu za sigurnost građana. Pred nama su novi izazovi, sigurnosni,zdravstveni ekonomski i vjerujem da sve izazove možemo zajednički savladati", kazao je Jandroković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahtjevna i izazovna vremena

Kazao je da su na proslavi Dana državnosti bili svi koji trebaju biti, a za Milanovića je kazao "ne da mi se govoriti danas o toj temi."

"Ne znamo što će se događati, ovo su zahtjevna vremena i nacija mora biti jedinstvena. Moramo znati razgovarati jedni s drugima, međusobno se tolerirati, a svima nama koji se bavimo politikom interes građana i njihovi interesi moraju btii na prvom mjestu", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad se radi i optužicama Srbije protiv hrvatskih pilota u vrijeme Oluje za ratni zločin, predsjednik Sabora ponovio je kako smatra da je riječ o političkoj provokaciji koja je došla iz Srbije i kojom ta zemlja pokušava skrenuti pozornost s onoga što je njima najveći problem.

Odgovarajući na pitanje o izjavama Milorada Pupovca da je nedvojbeno da je u Oluji počinjen zločin, Jandroković je rekao kako se tim slučajem bavio i sud u Haagu te nije našao osnove za bilo kakve optužnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković nije želio komentirati izjave Pupovca, ali je kazao da Hrvatska ima mehanizme da zaštiti svoje pilote u odgovarajućem postupku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike