Novi stari datum / Plenković o promjeni datuma Dana državnosti: 'Čini mi se da je to nešto što bi većina Hrvata htjela'

Dok neki građani i ne znaju o kojem je prazniku riječ, drugi su zbunjeni jer je već bilo premještanja tog praznika.

19.5.2019.
19:04
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković najavio je promjenu datuma Dana državnosti, odnosno vraćanje s 25. lipnja na 30. svibnja. I dok oporba tvrdi da je to samo znak nedostatka političkog sadržaja, građani obilježavanje praznika i promjene već teško prate.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojasnio je zašto.

„Identifikacija s 30. svibnja, simbolikom tada prvoga demokratski izabranog Sabora, govorom predsjednika Tuđmana, puno je jače ušla u emociju i sjećanje hrvatskih ljudi pa mi se čini da je to nešto što bi većina Hrvata htjela“, rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, dok neki i ne znaju o kojem je prazniku riječ, drugi su zbunjeni jer je već bilo premještanja tog praznika. Naime, Dan državnosti slavio se 30. svibnja sve do 2001. godine, kada je u vrijeme Ivice Račana prebačen na 25. lipnja. Otada se 30. svibnja, dan kada je održana prva demokratska, višestranačka sjednica Hrvatskog sabora, obilježava samo kao spomen-dan.

A 25. lipnja je praznik - Dan državnosti. Tog je dana 1991. godine donesena Ustavna odluka o prekidu svih državnopravnih veza s Jugoslavijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ni građani nisu jedinstvena mišljenja. Dok jedni smatraju da je bolje vratiti se na stari datum, drugi misle da je logičniji onaj vezan uz Ustav. Ima i onih koji žele što više slobodnih dana u kalendaru. 

„Bolje da imamo više nego manje“, rekao je Matija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi neradni dan ili ne, trebali bismo znati, kako je premijer najavio, za mjesec dana. 

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo