'pojeo sam da ne kažem šta' / Plenković: 'Oporba nas napada umjesto da nam čestitaju jer se borimo protiv korupcije'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

'Osjećam se bijesan. Pojeo sam da ne kažem čega ovih godina, mahom tuđih. Trpim jer sam naučio da se ovakve stvari događaju', rekao je premijer

31.8.2022.
17:21
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković izjavio je u srijedu da će zbog afere s preprodajom plina zatražiti odgovornost svih članova Uprave Ine, i hrvatskih i mađarskih, istaknuvši da su zgroženi i osuđuju udruživanje i počinjenje kaznenog djela u Ini u jeku najveće energetske krize.

"Zgroženi smo, šokirani i osuđujemo na svaki način udruživanje za počinjenje ovakvog kaznenog djela u jeku najveće energetske krize", rekao je Plenković novinarima nakon koalicijskog sastanka na kojem su partneri vladajuće većine raspravljali o aferi u Ini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je otkrio da su na sastanku razmotrili tri aspekta slučaja. 

Cijelu press konferenciju možete pročitati OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ključna je poruka da su institucije hrvatske države, dapače Vlade, bile te koje su otkrile ovaj slučaj zlouporabe, nisu ga otkrile ni policija niti pravosudna tijela, već Ured za sprečavanje pranja novca, odjel u okviru Ministarstva financija", istaknuo je Plenković dodavši da su se u drugoj fazi uključili Uskok, policija i DORH.

"Želimo da se utvrdi odgovornost onih koji su to djelo počinili, o čemu će odlučiti sud", naglasio je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
O AFERI INA /

Bjelovarski župan: 'Država kojom upravlja HDZ spasila je golemi novac, za mene je heroj, a ne zločinac'

Image
O AFERI INA /

Bjelovarski župan: 'Država kojom upravlja HDZ spasila je golemi novac, za mene je heroj, a ne zločinac'

Drugi je aspekt, kazao je premijer, da je djelo otkriveno zahvaljujući Uredu za sprečavanje pranje novca u okviru ministarstva, što govori da je naša politička privrženost borbi protiv korupcije izrazito snažna i jaka.

Poručio je da su u Vladi izrazito nezadovoljni što Uprava Ine nije vidjela da se događaju takve stvari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje novinara osjeća li odgovornost što je neke članove predložio u Upravu Ine, Plenković je odgovorio:

"Osjećam se bijesan. Pojeo sam da ne kažem čega ovih godina, mahom tuđih. Trpim jer sam naučio da se ovakve stvari događaju, a mi smo tu da se brinemo o napretku Hrvatske."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, u akciji koju su u subotu pokrenuli USKOK i policija na meti istražitelja našli su se direktor u Ini Damir Škugor, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Josip Šurjak, njegov poslovni partner Goran Husić, s kojim je suvlasnik tvrtke OMS Upravljanje, Škugorov otac Dane te predsjednica uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić.

"Katičić, koji je glavni tajnik stranke, bio je vjenčani kum Šurjaku, sredinom 90-ih, nakon fakulteta. Ja Šurjaka, koji je do jučer bio predsjednik Hrvatske odvjetničke komore, poznajem od prve godine fakulteta. Nije to neka tajna, nije Zagreb Peking pa da se to ne zna", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To ne znači, rekao je Plenković, da bilo kakav kontakt, prijateljstvo ili kumstvo imaju veze s tim što pojedina osoba napravi u danom trenutku.

"Da sam ja kao što oporba je, kao ovaj iz Kragujevca, dolje na podu, da vodim drugu stranku koja ima 13 posto i ne znam gdje mi je i kako diplomirala supruga, i da usudim se reći da smo mi banda? To ne dolazi u obzir. Na čiji nivo da se ja spuštam? I to mi koji imamo nultu stopu tolerancije na korupciju i idemo do kraja prema svakom, tko god to bio", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo