prigodni govor / Plenković: Ovaj most ne spaja samo Hrvatsku, nego i EU

Ovo je najveći projekt kojeg smo sufinancirali u prvih 7 godina članstva EU s 357 milijuna eura bespovratnih sredstava.

29.7.2021.
0:33
VOYO logo

Nakon što se prošetao Pelješkim mostom premijer Andrej Plenović održao je prigodni govor:

"Drage Hrvatice i Hrvati, prijatelji iz EU i iz Kine, svi koji ste večera ovdje i koji pratite ovaj fascinantnu noć za Hrvatsku, sve vas najsrdačnije pozdravljam i imam neopisivo zadovoljstvo kazati da je Hrvatska spojena. Ovaj projekt je bio san mnogih u proteklih skoro 25-30 godina. Mi smo večeras ostvarili cilj koji rješava problem star 300 godina. To je jedno fascinantno postignuće hrvatskog naroda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što se dogodilo večeras po mom dubokom uvjerenju najbolje opisuje tezu o modernom suverenizmu, tezu koja definira kako realizirati strateške nacionalne interese, kako ostvariti ono što je godinama bio cilj Hrvatske i našeg naroda i to učiniti uz osnaženu, oplemenjenu i utjecajniju poziciju Hrvatske u međunarodnoj zajednici i to kao članice EU. Ovaj most ne spaja samo Hrvatsku, nego i EU", rekao je premijer.

Image

Spektakularan vatromet nakon što je spojen Pelješki most

Image

Spektakularan vatromet nakon što je spojen Pelješki most

"Ovaj most ne dijeli Hrvatsku i BiH, on je povezuje i ovako prekrasan u arhitektonskom smislu biti atrakcija kojom će mnogi željeti proći. Ovo je most kojem ćemo se veseliti i koji će ostati trajna stečevina ne samo na koji smo večeras ovdje, nego svih Vlada, saziva Hrvatskog sabora, župana, županija, zastupnika, svih koji su težili da se ovaj cilj ostvari. ovo je veliki svehrvatski projekt i tako ga treba doživljavati", naglasio je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je nadodao: "Ovo je najveći projekt kojeg smo sufinancirali u prvih 7 godina članstva EU s 357 milijuna eura bespovratnih sredstava. Nema niti jedne druge međunarodne organizacije koja bi Hrvatskoj dala ovoliko sredstava da realizira projekt. Tu želim zahvaliti Butkoviću i Škoriću koji su obavili proces javnih nabava i izvođenja radova. Želim zahvaliti China road and bridge corporation, svim kineskim inženjerima, radnicima i stručnjacima koji su tri mjeseca prije roka unatoč pandemiji i problemima u transportu različitih segmenata konstrukcije iz Kine prema Hrvatskoj uspjeli spojiti most. Zahvaljujem i Strabagu i Avaxu, onima koji rade druge mostove i prilazne ceste. Vjerujem da ćemo most moći otvoriti u proljeće iduće godine. Za Dubrovnik znači bolju povezanost, za turizam Pelješca i juga županiju znači kvalitetu koja je nezamjenjiva. Cijeli kraj postaje auto destinacija puno više nego što je bio ranije". 

Poručio je da smo postigli dva temeljna cilja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska je realizirala pravo da spoji svoj teritorij, a BiH ima krajnje bezbrižan prolazak svih brodova do Neuma. Visina mosta je 55 metara, 20 metara je viši nego mostovi na velikim jezerima, 10-ak metara niži nego mostovi na Bosporu. Ovo je toliko grandiozan most da bi ispred njega, da je u funkciji, i Titanic mogao proći.

S ovim projektom smo napravili iskorak po pitanju infrastrukturnog razvoja Hrvatske. Ovdje je radilo puno stručnjaka iz Hrvatske, napravljen je projekt veličine kakvoga nikad prije nije bilo. U njega je utkano 33 700 tona, to je 5 Eiffelovih tornjeva, još toliko podvodnih pilota. Težina cijelog mosta je više od 200 tisuća tona. Ovo je najveća konstrukcija koju smo ikada sagradili ako izuzmemo autoceste. Bilo je puno onih koji su kazali tko je počeo projekt, to su bili kolege HDZ-a iz Dubrovačko-neretvanske županije i svi su dali doprinos. Svi su dali koliko su mogli, svatko u skladu sa svojim mogućnostima.Pprva i druga naša Vlada je bila vješta, riješila prijepore s BiH, uvjerila da se projekt financira na razini Europske komisije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Želim zahvaliti Marijanu Pipenbaheru iz slovenske tvrtke Ponting za prekrasan dizajn mosta. Slovenija, BiH, EU, Kina, Hrvatska, svi smo dali doprinos. Ovo je hrvatski ali i međunarodni projekt koji će dugo biti s nama. Budimo sretni, spojili smo Hrvatsku, ostvarili nešto što će generacije koristiti, a mi ćemo biti ponosni da smo dali doprinos onome što je hrvatski interes", kazao je premijer.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo