KORONAIZBORI PRED VRATIMA / Plenković predstavio mjeru skraćenog radnog vremena: 'Nisu se ostvarile crne slutnje'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Imamo više zaposlenih nego prije krize, istaknuo je premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković

29.6.2020.
10:01
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) danas bi trebao usvojiti mjeru o skraćivanju radnog vremena koja bi se odnosila na poslodavce s više od 10 zaposlenih i služila bi očuvanju radnih mjesta, a iznosila bi do 2000 kuna neto mjesečno po radniku.

''Vlada je uspostavila sve mehanizme za sačuvanje radnih mjesta. Dali smo podršku svim poduzetnicima odnosno radnicima koji su imali pad od minimalno 20 posto'', kazao je premijer Andrej Plenković na konferenciji za medije u Banskim dvorima predstavljajući nastavak mjera potpore za očuvanje radnih mjesta tijekom krize zbog pandemije koronavirusa, uključujući i skraćivanje radnog vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Spas samo za neke /

Čak 200.000 radnika moglo bi od idućeg mjeseca raditi kraće, ali za istu plaću

Image
Spas samo za neke /

Čak 200.000 radnika moglo bi od idućeg mjeseca raditi kraće, ali za istu plaću

Potporu je moguće koristiti za radnike uz uvjet da su bili zaposleni 31. svibnja.

"Cilj je očuvanje radnih mjesta kod poslodavaca kod kojih je zbog posebnih okolnosti došlo do smanjenja opsega posla, a odnosi se na gospodarske djelatnosti koje zapošljavaju 10 i više radnika te očekuju pad fonda radnih sati od minimalno 10 posto", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mjera će trajati do kraja godine, uz kriterij pada prometa od najmanje 20 posto u odnosu na isti mjesec protekle godine uz dokaz otežanog poslovanja dok se u prerađivačkoj industriji može ostvariti potpora i za manje od 20 posto pada prometa.

Primijenit će se i mjera za očuvanje radnih mjesta kod mikropoduzetnika koji zapošljavaju do devet radnika, po istom modelu, također s iznosom do 2000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ova Vlada nije niti će ikoga ostaviti na cjedilu'

"Imali smo stagnaciju u travnju i rast broja osiguranika u svibnju i lipnju. Ako usporedimo broj osiguranika s kraja veljače, prije restriktivnih mjera, tada smo imali milijun i 542.328 osiguranika - to je bio broj zaposlenih. Danas gotovo četiri mjeseca kasnije imamo milijun i 544562 osiguranika, tj. ima više zaposlenih nego prije krize u veljači. Broj nezaposlenih u ovom trenutku veći je nego s početka krize u ožujku, ali ima tendenciju smanjivanja. To je vjerojatno posljedica izostanka sezonskog zapošljavanja", istaknuo je Plenković govoreći prije svojih kolega HDZ-ovih ministara rada i mirovinskog sustava Josipa Aladrovića te gospodarstva Darka Horvata.

Dosad je isplaćeno 5,6 milijardi kuna, a kad se zbroje doprinosi to je osam milijardi kuna, podsjetio je premijer i najavio da će mjera za lipanj obuhvatiti 15.000 radnika i radnica i bit će isplaćeno 280 milijuna kuna, a mjeru o skraćivanju radnog vremena usvojit će danas Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) i odnosit će se na cijeli lipanj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Nisu se ostvarile crne slutnje, nemamo 400.000 nezaposlenih'', naglasio je Plenković i dodao da je njihove aktivnosti prepoznala i Europska komisija: ''Za dodatnu sigurnost, trajanje ove mjere predviđamo do 31. prosinca 2020.''

''Ova Vlada nikada nije niti će ikoga ostaviti na cjedilu'', poručio je Horvat, a Aladrović je čestitao HZZ-u i kazao da će biti učinkovit i u daljnjem provođenju mjera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković čvrsto uvjeren: Vlada je u ustavnopravnom smislu bila u pravu

Ponukan novinarskim pitanjima Plenković je komentirao i aktualnu situaciju u državi, te inicijativu ustavnih sudaca za pokretanjem postupka po službenoj dužnosti o odlukama Stožera. Premijer smatra da je oporba pokušala opstruirati rad Vlade u rješavanju koronakrize: "To je pokušaj oporbe da opstruira rad Vlade. Prva debata bila je na tu temu. Imali smo tzv. ustavnopravni i pravni aspekt zaštite pučanstva od zaraznih bolesti, sve što smo donosili bilo je u skladu s Ustavom i zakonom i osiguralo je Hrvatskoj odličan stožer, odlične mjere, minimaliziranje štete. Tu prvu bitku je oporba teško izgubila''.

''U ustavnopravnom smislu Vlada je bila u pravu, a ovo je još jedan pokušaj na trgu tih inicijativa od prije tri mjeseca nakon što je Sabor izglasao amandmane vezane uz Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Druga opstrukcija odnosila se na širenje panike zbog nedostaka zaštitne opreme, to je riješila Vlada. U Hrvatsku su slijetali avioni iz Kine, brodovi, nitko u zdravstvenom ili civilnom sustavu nije bio u situaciji da nešto nedostaje. Hrvatska ima svega i više nego dovoljno. Potom su uslijedile teze o ekonomskim mjerama. Za razliku od njihovih strahova i prognoza da će Hrvatska imati 400.000 nezaposlenih, isplaćeno je više od dvije milijarde kuna naknada radnicima u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji. Premostili smo krizu'', ustvrdio je Plenković.

''Četvrta teza, po meni najgora jer je najneprimjerenija i najosjetljivija, a to je ova orkestrirana kampanja u kojoj oporba gotovo navija za koronu, takav dojam imam, to je neodgovorno. Žele politizirati bilo koju situaciju, to je ključna razlika između nas koji odgovorno brinemo i onih koji su imali krive procjene po bilo kojoj od ovih tema", rekao je Plenković i poručio da ga ne brine postupak koji traže neki suci Ustavnog suda: "Kad se uzme sve u obzir kao i sva očitovanja Vlade, uvjeren sam da je sve u skladu sa zakonom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo