PITANJE SIGURNOSTI / Plenković prigovorio zbog Sinčićevih lubenica, no ovo nije prvi incident na Markovu trgu

Ušao je kombijem bez ikakvog problema na Markov trg i istresao gomilu lubenica pred zgradu Vlade

10.9.2020.
18:37
VOYO logo

Neoznačeni bijeli kombi u suprotnom smjeru dojurio je pred sam ulaz u zgradu Vlade na Markovu trgu, a u pitanju je bio performance u režiji Živog Zida predvođenog europarlamentarcem Ivanom Sinčićem koji je razbijanjem lubenica pred Vladom želio ukazati na problem uvoza voća zbog kojeg domaći OPG-ovi ne mogu plasirati svoj proizvoda trgovačkim lancima.

Image
BONO MARJANOVIĆ /

Stručnjak objasnio kako popuniti sigurnosne rupe na Markovu trgu: 'Jedna stvar mi se činila nepojmljiva'

Image
BONO MARJANOVIĆ /

Stručnjak objasnio kako popuniti sigurnosne rupe na Markovu trgu: 'Jedna stvar mi se činila nepojmljiva'

Prizor je iznenadio ministre koji su u tom trenutku pristizali na sjednicu Vlade. Do lubenica im nije bilo, a ministrica poljoprivrede Marija Vučković poručila da je svjesna problema nekonkurentnosti domaće proizvodnje, ali da je i u ovoj teškoj godini vrijednost otkupa voćarstva u trgovačkim centrima porasla 18 posto: "Znate, kad čovjek koji taj plod proizvodi, koji se trudi, koji osjeća različite vremenske neprilike, koji je u neizvijesnosti hoće li to uspjeti prodati, kad on to baca, nekad to možda nije primjereno, nekad je to odraz njegove brige, neizvjesnosti, pa i jada. Ali kad baca političar, onda je to samo gluma".

No, neometani dolazak vozila bez dozvole pred ulaz u Vladu uznemirio je premijera Andreja Plenkovića: "Najprije da zahvalim ovim novopečenim europskim ekspertima za poljoprivredu na isporuci ovih lubenica pred Vladom. Ministre Božinoviću, ja vas molim da MUP napravi plan sigurnosti prostora ispred Vlade jer ovo je moglo biti nešto drugo osim lubenica''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Ovo nije prvi takav incident na povijesnoj i turističkoj lokaciji kojom nesmetano prolaze i turisti i nezadovoljni građani.

  • 2018. žena je izlila fekalije po ulazu u zgradu Vlade
  • 2015. branitelji su probili policijske barikade i zauzeli Crkvu Svetog Marka
  • 2008. godine vozač se automobilom zabio u ulazna vrata Sabora

Na loše sigurnosno rješenje ukazao je i bivši premijer, sadašnji predsjednik države Zoran Milanović kazavši da Ured predsjednika vlade ima antiterorističku zaštitu, ali to nije dovoljno: "Svako vozilo 24 sata dnevno sedam dana u tjednu umjesto da iz Ćirilometodske krene desno prema Kamenitim vratima može doći pred ured premijera i istovariti ugljen, stigo ćumur, stajsko gnojivo i bombu. Dakle, to neka zatvori".

Iako su danas iz kombija ispadale samo lubenice, reakciju su izazvale pa je ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade Davor Božinović istaknuo: ''Policija je već jutros dobila nalog da cijeli ovaj događaj sagleda ne samo s aspekta onoga što je on predstavljao za sebe nego što može biti zaključak kad je u pitanju cijeli ovaj prostor''.

Brzom reakcijom Zagrebačkog holdinga svaki trag crvenog ljetnog osvježenja je s ploča na trgu nestao i prije kraja sjednice Vlade. No, sigurnosni rizik i dalje ostaje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo