NAKON SJEDNICE HDZ-A / Plenković: 'Sabor će u petak izglasati nove ministre'

Image
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković obratio se javnosti nakon sjednice HDZ-a

25.4.2022.
17:57
Slaven Branislav Babic/PIXSELL
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković najprije se pohvalio da su članovi Vlade sadržajno i korisno odgovore na pitanja oporbe tijekom aktualnog prijepodneva u Saboru. Rekao je da je bila taktika oporbe da 19 od 20 pitanja bude upućeno njemu. Kazao je i kako se osvrnuli na izbore u Francuskoj i Sloveniji. 

Zatim je nastavio o izglasavanju novih ministara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razgovarali smo o tome da će Hrvatski sabor izglasati nove ministre u petak, sukladno najavama. O detaljima ćemo nakon sastanaka s parlamentarnom većinom. Sutra će doći do povećanja supera, dizela i planov dizela", rekao je Plenković.

"Sutra će doći do povećanja supera, dizela i plavog dizela. To je sve dio onog što se zbiva na tržištima, ali smo zahvaljujući limitiranju marži i smanjivanju trošarinu i smanjivanju bio komponente utjecali na to da su cijene od onih kakve bi bile manje i do dvije kune", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je da se s koalicijskim partnerima planiraju sastati ovaj tjedan, te da će javnost o svemu biti obaviještena na vrijeme. No nije htio otkrivati o kojim se sve točno ministrima radi, no komentirao je kako je zanimljivo da mediji ne znaju imena sva tri ministra koja odlaze.

"Što se tiče izbora u Francuskoj, oni su završili kao što sam rekao da hoće. Za hrvatsku je to jako dobro. Što se tiče izbora u Sloveniji, sa simpatijama sam podržavao svog prijatelja Janeza Janšu s kojim sam uspostavio izvrsne odnose između Hrvatske i Slovenije. Dobili smo snažnu podršku njegove vlade za članstvo Hrvatske u eurozoni i Šengenu. Mi ćemo nastaviti raditi na odnosima između Hrvatske i Slovenije. Kakav će biti odnos nove vlasti prema Sloveniji, teško je reći", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dalje je rekao da bi se radije usmjerio na izjave nekih aktera u Hrvatskoj koji komentiraju izbore u Sloveniji tako da grubo kritiziraju ili čak i vrijeđaju Janšu, za što se optužio Peđu Grbina, i one koji "priželjkuju negativan scenarij" u smislu arbitraže.

Osvrnuo se i na ministra Paladinu, za kojeg je rekao da nema veze s rekonstrukcijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On je postao ministar prije mjesec dana u specifičnim okolnostima. Što se tiče njegovog privatnog posla prije nego što je postalo ministar, to je da on rješava na načine kako smatra da je najbolje. Izvidi ne znače ništa osim da se nešto izviđ", rekao je.

Na pitanje ne bi li bilo bolje da je Paladinu provjerio prije nego što ga je postavio na ministarsku poziciju, Plenković je upitao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kakve veze Vlada ima s njegovim poslovima?"

"Ne vidim apsolutno nikakvu vlastitu odgovornost i ne vidim odakle uopće ta teza. Čovjek je rekao da ima neke sporove s bivšim poslodavcima, ja sam ga pitao može li to argumentirano objasniti kada mu se postave pitanja, rekao je da može. Imamo situaciju da nam je trebala osoba koja će dinamizirati proces obnove, smatrali smo da je dobro da to drži netko tko je u privatnom sektoru", kazao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatim se osvrnuo i na Zorana Minanovića za kojeg je rekao da je bezobzirno izvrijeđao cijelu Vladu i cijeli HDZ.

"On projicira svoja svojstva na druge. On je tu u funkciji nekakvog orkestriranog udbaškog poslušnika u kojem optužuje HDZ, mene, mog pokojnog oca koji je umro prije nekoliko tjedana, da je udbaš, a da sam ja udbaš druge generacije", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da Milanović patološki laže te da on nije rekao da su generali udbaši.

"Sve stvari koje nisam izgovorio niti bih, on je sve to sasuo u medije u Jasenovcu, dakle, sasvim primjereno, na dostojanstven način na dan kada se obilježava 77. obljetnica proboja iz Jasenovca. Našao se u poziciji iz koje ne zna kako da se izvuče pa udbaškim metodama napada. Uloga predsjednika države prema Ustavu je da osigura skladno funkcioniranje institucija, a ne destabilizacija", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković kaže da je predsjednika pozvao na sazivanje Vijeća za nacionalnu sigurnost prije 61 dan, ali da on to bojkotira i pri tome iznosi proruske stavove, čime čini veliku sramotu međunarodnoj reputaciji Hrvatske.

"Ako netko vrijeđanje digne na tu razinu, onda je prostor za komunikaciju sužen. Država će pismeno funkcionirati, ali da se sastajemo nakon sveg ovog? Mi se i ovako malo sastajemo, a sada ćemo još manje", rekao je premijer rekao je premijer te se požalio kako mu zbog Milanovićević "lažnih izjava" novinari postavljaju "lažna pitanja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i izjavu glasnogovornice ruskog ministarstva vanjskih poslova, Marije Zaharove, koja je Hrvatsku optužila za militantnu rusofobiju zbog navodnog odbijanja evakuacijskog leta ruskih dužnosnika koji su protjerani.

"Koliko ja znam ti ljudi su napustili Hrvatsku, letjeli su preko Beograda ili nešto slično, nema tu nikakve rusofobije, nego jasan stvar Hrvatske, da netko tko je u stanju ničim izazvan, kršeći sva prava međunarodnog poretke napasti Ukrajinu i to činiti tako brutalno 60 dana, ubijati žene, djece, a da pružamo više nego drugi, mislim da smo dali dva tjedan da napuste Hrvatsku, i ne vidim nikakav problem. O toj kemljinskoj propagandi pitajte ove koji su za Kremlj."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatim se osvrnuo i na pad vojnog drona u Zagrebu, za što je rekao da još nema pouzdanih informacija.

"Meni to malo djeluje too much za slučajnost", smatra Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dalje je pričao o odnosima prema BiH.

"Što se tiče pozicije Vlade, BiH nam je susjedna zemlja, prijateljska zemlja, Hrvatska je potpisnica Daytonskog sporzuma, Hrvatske je s vodstvom predsjednika Tuđmana pomogla da se dođe i do Washingtonskog sporazuma, Hrvatska želi da se uspostavi povjerenje između Hrvata i Bošnjaka na teritoriju Federacije”, rekao je i dodao da su Hrvati u BiH žrtva lošeg izbornog sustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za ministre protiv kojih se vode procesi, rekao je trenutno nisu ni u fazi potvrde optužnice.

"Oni su mandate stavili na raspolaganje još one subote, kada je btw. meni umro otac, kojeg je ovaj patološki lažljivac nazvao udbašem, vodite računa o tome, to je bilo prije samo nekoliko tjedana, ne vidimo da se netko zgraža nad time, to isto bilježimo, o tome ćemo voditi računa. Pratimo kako to tko komentira. Mediji su nebitni tu, govorimo o političarima. Recimo, taj Grbin, kojem sam, rekao da se sakrije u mišju rupu na otprilike godinu dana. Imate čovjeka koji je predsjednik SDP-a koji nezakonito prima naknadu za odvojeni život već dugo. Niste vi to njega pitali. Slabo vi pitate. Taj isti je spreman prozivati Janšu prizivajući valjda da Slovenija blokira Hrvatsku", zaključio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo