SJEDNICA VLADE / Plenković se hvali dizanjem rodiljnih naknada. Ne zabrinjavaju ga ni autobusi pod prozorom Vlade

Image
Foto: Twitter / Vlada RH

Rodiljne potpore rastu s 3991 kune na 5654 kune, a radi se i na rješenju umirovljeničkih zahtjeva glede dopunskog osiguranja

11.12.2019.
16:57
Twitter / Vlada RH
VOYO logo

Sjednica Savjeta za Slavoniju, sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost, moguće rešenje za umirovljenike, delimitiranje rodiljnih naknada, spor Slovenije i Hrvatske - sve su to teme koje je premijer Andrej Plenković preletio u svom uobičajenom uvodnom obraćanju na početku Vladine sjednice koja je i ovaj put počela sa zakašnjenjem.

Vlada je Saboru uputila Nacrt prijedloga zakona o izmjenama zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama kojim se povećavaju rodiljne potpore. Maksimalni iznos naknade plaće za zaposlene i samozaposlene roditelje s dosadašnjeg limita od 3991 kunu popet će se na 5654 kune.

Riječ je o drugih šest mjeseci za roditeljski dopust, a Plenković je podsjetio da je već za prvih šest mjeseci riječ o cijeloj plaći istaknuvši ''samo da se vidi koliko je bitna ova demografska mjera".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Imali smo i odličan sastanak sa Sindikatom hrvatskih umirovljenika te Maticom umirovljenika Hrvatske gdje smo razmotrili i cenzus za plaćanje dopunskog zdravstvenog. Dogovorili smo da ćemo rješiti pitanje u dva koraka - da se povisi prag i da nađemo trajni mehanizam koji bi usklađivao trajne okolnosti, kako se ne bi dogodilo da se povisi mirovina, a onda se mora platiti dopunsko. Tako da ovi koji dolaze pod prozor mogu znati da oni koji dolaze na razgovore mogu riješiti problem", kazao je premijer.

Naime, tijekom srijede predsjednik HSU-a Silvano Hrelja zaprijetio je Plenkoviću i Vladi prosvjedima umirovljenika. Traže podizanje prihodovnog cenzusa za besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje i poručuju: "Svaki tjedan po pet autobusa umirovljenika poslat ćemo Plenkoviću pod prozor na Markov trg. To neće biti neki ljudi, nego umirovljenici koji su, primivši božićnicu ili neku sličnu naknadu, prešli cenzus za besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje".

Plenković se osvrnuo i na sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost istaknuvši kako mu je drago da su prihvaćeni svi važni dokumenti, kao i vijest da nezavisni odvjetnik Suda Europske unije Priit Pikamae smatra da taj Sud nije nadležan u sporu koji je Slovenija pokrenula protiv Hrvatske zbog navodne povrede europskog prava uzrokovane neprovedbom arbitražne odluke o granici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je potvrda našeg stajališta. Evo i poruke Sloveniji: Hrvatska i Slovenija su dvije prijateljske zemlje. Spremni smo pitanje razgraničenja rješavati dogovorom", kazao je Plenković koji je komentirao i 10. sjednicu Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem te napomenuo kako je ugovoreno 11,3 milijardi kuna od 18,75 milijardi kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo