jasno i glasno / Plenković u Varivodama: 'Ovaj zločin posramio je cijelu državu! Ali, to nije bila politika države niti politika Tuđmana'

Image
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

'Počinitelji zločina nisu se imali hrabrosti predati, pa su se zbog njih morali generali braniti u Haagu...', kazao je premijer

28.9.2020.
11:50
Hrvoje Jelavić/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na komemoraciji u Varivodama. U pratnji predsjednika Vlade bio je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, a u Varivodama i potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Boris Milošević kao i Milorad Pupovac.

Image
RTL Doznaje /

Plenkovićev korak dalje: Nakon Miloševića u Kninu i Medveda u Gruborima, premijer ide na komemoraciju u Varivode

Image
RTL Doznaje /

Plenkovićev korak dalje: Nakon Miloševića u Kninu i Medveda u Gruborima, premijer ide na komemoraciju u Varivode

Da podsjetimo, gotovo dva mjeseca nakon Oluje, 28. rujna 1995., ubijeno je devet mještana Varivoda: Dušan Dukić (59), Špiro Berić (55), Jovo Berić (75), Jovan Berić (56), Radivoj Berić (69), Marija Berić (69), Milka Berić (67), Marko Berić (82) i Mirko Pokrajac (84).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pupovac: 'Vjerovali su da im se neće ništa dogoditi...'

Milorad Pupovac u govoru je rekao da je gotovo dva mjeseca nakon Oluje u Varivodama ubijeno 9-ero mještana mahom starije dobi, a u Gošićima 8-ero. Na području cijele Općine Kistanje 57-ero...

"Svima je zajedničko da su ostali u svojoj kući, svom zavičaju, svojoj zemlji. Vjerovali su da im se neće ništa dogoditi jer oni nikome nisu napravili ništa. Nije ih imao tko zaštititi...Njihove ubojice nisu ni tražene, a ako jesu, nisu procesuirane... U meni postoji moralna svijest da su to zločini prema čijim žrtvama trebamo imati poštovanje i sućut... Imamo svijest da ratovi često započinju otvaranje grobova iz prethodnih ratova, a završavaju zatvaranjem žrtava u njihove (prave) grobove...", kazao je Pupovac i dodao da je dolazak Milanovića i Medveda u Grubore, pa i sada premijera u Varivode nacionalno odgovorno i politički hrabro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković: 'Duboko žalim i izražavam vam sućut'

Nakon Pupovca govorio je i premijer Andrej Plenković. Rekao je da je u Varivodama počinjen težak zločin protiv nevinih ljudi, usprkos tome što na tom području više nije bilo ratnih djelovanja. "Kao predsjednik hrvatske Vlade duboko žalim zbog toga i izražavam vam sućut zbog smrti pripadnika vaše obitelji", poručio je Plenković.

"Ispričavam se u ime Vlade jer ovaj zločin nije samo zabio u crno vaše obitelji nego je posramio cijelu državu. Počinitelji zločina nisu se imali hrabrosti predati, pa su se zbog njih morali generali braniti u Haagu... Ti se zločini ni na koji način ne mogu nikako opravdati. Ti zločini su bili čin pojedinaca koji su često išli u vlastite pljačkaške pohode, to nije bila politika države niti politika predsjednika Tuđmana.... Naša tijela imaju zadatak otkriti tko je odgovoran za zločin", kazao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potom je spomenuo i 1869 nestalih u Domovinskom ratu.

"Nadamo se suradnji sa Republikom Srbijom oko njihova pronalaska", rekao je Plenković i dodao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Šaljem odavde poruku pomirbe i nade u građenje zajedničkog društva. To ne znači zaboraviti što se događalo u ratu. To i za Hrvate znači priznati da su napravili zločine u Domomvinskom ratu, a za Srbe znači priznati da se nije smjela dogoditi oružana pobuna protiv legitimno izabrane vlasti i da je Miloševićevu politika bila agresorska", poručio je Plenković.

Skup i u Gošiću

Nakon komemoracije u Varivodama, okupljeni će se uputiti u selo Gošić gdje će se također održati komemorativni skup za žrtve ubojstava počinjenih 27. kolovoza 1995.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Gošiću kod Kistanja 27. kolovoza 1995. ubijeno je sedam starijih osoba: Savo Borak (70), Vasilj Borak (68), Grozdana Borak (75), Marija Borak (81), Kosovka Borak (77), Milka Borak (75), Dušan Borak (56), a desetak dana ranije ubijen je i Gojko Ležaić (65).

Plenković je potom posjetiti i Šibenik, gdje će se sastati s gradonačelnikom Željkom Burićem i županom Šibensko-kninske županije Goranom Paukom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo