Slijede zahtjevni pregovori / Plenković: 'Važno je na vrijeme postići dogovor o novom europskom proračunu'

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Predstavio je hrvatske prioritete predsjedanja te izvijestio o planiranim koracima glede uređenja odnosa zbog Brexita

3.2.2020.
19:52
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatski premijer Andrej Plenković razgovarao je u ponedjeljak u Zagrebu s predsjednikom Europskoga revizorskog suda Klausom-Heiner Lehneom prije svega o budućem višegodišnjem financijskom okviru EU-a te hrvatskom povlačenju europskih sredstava, priopćeno je iz Vlade.

Na sastanku na kojem je bila i članica Europskog revizorskog suda Ivana Maletić Plenković je također predstavio hrvatske prioritete predsjedanja te izvijestio o planiranim koracima glede uređenja budućih odnosa EU i UK nakon Brexita, pregovorima o novom europskom proračunu, zagrebačkom sastanku na vrhu i Konferenciji o budućnosti Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na sastanku su posebno razmijenjena mišljenja o donošenju višegodišnjeg financijskog okvira EU za sljedeće proračunsko razdoblje od 2021.-2027. te o dosadašnjoj provedbi projekata te apsorpciji sredstava EU u Hrvatskoj", stoji u priopćenju.

Plenković je istaknuo da predstoje zahtjevni pregovori, prije svega između država članica, o čemu će se posebno raspravljati na izvanrednom sastanku Europskog vijeća 20. i 21. veljače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Europski revizorski sud zauzima se za pojednostavljenje procedura..."

Nakon toga Hrvatska će voditi pregovore dijalogom i trijalogom s Europskom komisijom i Europskim parlamentom o više od 40 zakonskih prijedloga koji čine višegodišnji financijski okvir.

Naglasivši da je Hrvatska najmlađa država članica EU-a koja trenutno koristi svoju prvu punu financijsku omotnicu, poručio je da je važno što prije postići dogovor o novom VFO kako bi se na vrijeme počelo s ugovaranjem projekata i povlačenjem sredstava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je kako je od 10,7 milijardi eura koje su Hrvatskoj na raspolaganju za financijsko razdoblje 2014.- 2020., ukupno ugovoreno 9,2 milijarde, odnosno 86 posto alociranih sredstava, dok je na početku mandata ove Vlade stopa ugovorenosti iznosila devet posto.

Lehne je istaknuo da se i Europski revizorski sud zauzima za pojednostavljenje procedura, veću fleksibilnost i smanjenje administrativnog opterećenja u provedbi novoga višegodišnjeg financijskog okvira, a s ciljem što učinkovitijeg korištenja europskih sredstava, dodaje se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo