nisu uspjeli sve potrošiti / 'Pljačkaši' INA-e kupovali kuće u susjedstvu. Pobrojali što su sve kupili ukradenim novcem

Novac je najsigurniji u nekretninama. Tom logikom vodili su se osumnjičeni u aferi INA i jednu za drugom kupovali stanove, kuće, automobile

30.8.2022.
19:15
VOYO logo

Ogromna količina novca, koja ima se slila na račune osumnjičene je uvalila u probleme. 500 milijuna kuna na jednom i oko 350 milijuna na drugim računima bili su signal koji je pokrenuo istragu.

"Da se razumijemo, i ostali privatni računi su imali nešto manje novca, i dalje to treba izazvati sumnju i podignuti nekakve, recimo, alarme, ali ovaj jedan, mislim da su tu maksimalno pretjerali i to je bila definitivno kap koja je prelila čašu", objašnjava Vuk Vuković, ekonomski analitičar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjesni da su takvi iznosi sumnjivi, četvorka je pokušala novac pretočiti u nekretnine.

Tako je glavni osumnjičeni Damir Škugor kući od 525 metara četvornih u Petrovoj ulici u Zagrebu dodao kuću u istoj ulici koja je kulturno dobro. Kupio je zgradu u Babonićevoj ulici od 162 metra četvorna, te vilu u Kišpatićevoj od 554 kvadrata. Svoje morske korijene zadovoljio je kupnjom kuće i nekoliko zemljišta u Primoštenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A od sina je profitirao i otac Dane. Na njegovom računu, za koji je sin imao punomoć, osvanulo je pola milijarde kuna, a umirovljenik je kupio zgradu u Šibeniku od 332 kvadrata. U vlasništvu ima i još 11 nekretnina od prije.

Jesu li otac i sin Škugor pokušali potrošiti još novca na računu? Iz Ureda za sprječavanje pranja novca kažu - sve smo kontrolirali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ODGOVORILI NA IZJAVE /

INA o Vanđeliću: 'Ne podržavamo pokušaje političkog poentiranja na istrazi. Nikad nije poslao mail'

Image
ODGOVORILI NA IZJAVE /

INA o Vanđeliću: 'Ne podržavamo pokušaje političkog poentiranja na istrazi. Nikad nije poslao mail'

"To su neki detalji koje ne mogu iznosit, ali ono što vam mogu reći, a evo, može se izvući zaključak da je u biti sav taj iznos bio pod nadzorom, pod praćenjem", Ante Buluš, predstojnik Ureda za sprječava pranja novca.

Vlasnik velikog broja nekretnina je i Josip Šurjak, odvjetnik koji je diplomirao godinu dana nakon premijera Plenkovića na istom fakultetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na računima je imao gotovo 70 milijuna kuna, a suvlasnik je tvrtke koja je plin kupila od INA-e. Baš kao i Plenković, Šurjak je s Hvara gdje ima obiteljsku kuću od 222 metra četvorna, te tri stana u Zagrebu od kojih je jedan također u Petrovoj ulici gdje mu je susjed Škugor. Svoju imovinu lani je dopunio luksuznim apartmanom od 136 metara četvornih u Murteru.

Najaktivniji na tržištu nekretnina bio je Goran Husić. Na njegovom računu ponađeno je 90 milijuna kuna, a osim udjela u tvrtki obuhvaćenom istragom i obiteljske kuće u Sesvetama, vlasnik je kuća na Bukovačkoj cesti i u Kišpatićevoj ulici, u Škugorovom susjedstvu. U proteklih godinu i pol kupio je poslovnu zgradu od 445 metara četvornih te hostel u Dubravi koji je srušio. Kupio je i veliku parcelu u Dubravi, te četiri nekretnine i maslinik u Biogradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su kupovali nekretnine, porezna uprava ih je trebala otkriti smatra Vuković.

"Mislim da je to nešto što bi porezna svakako trebala istraživati, otkud kupcima ta količina i na koji način su došli do nje", kaže Vuković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je da su većinu zagrebačkih nekretnina kupovali na istom području - u neposrednoj blizini Parka Maksimir gdje su cijene visoke.

"Ako pričamo o novogradnji, ako je ona smještena na području zone tramvaja, cijene se kreću oko 4000 eura po metru kvadratnom. Ako pričamo o novogradnji iz zone autobusnog prijevoza, tu su cijene otprilike 3200 eura po kvadratu", ističe Martina Marajić, agentica za nekretnine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, uz sve te nekretnine na kopnu i na moru, investiranje u fondove i luksuzne automobile, četvorka je ostala s oko 850 milijuna kuna na računima, koje nisu uspjeli potrošiti.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo