Napokon! / Počela je gradnja pristupnih cesta Pelješkom mostu: Posao vrijedan gotovo pola milijarde kuna

Ugovorni rok radova iznosi 33 mjeseca. Do kolovoza 2022. svi radovi bi trebali biti završeni.

15.11.2019.
7:20
VOYO logo

Godinu i tri mjeseca otkako je krenula gradnja Pelješkog mosta počinje i gradnja pristupnih cesta. Izvođaču radova na prvoj dionici, austrijskom Strabagu, već teče rok u kojem mora dovršiti zahtjevan posao vrijedan gotovo pola milijarde kuna. 

Nakon Austrijanaca u akciju bi trebao krenuti i grčki Avax koji treba izgraditi 18 kilometara pelješke ceste te zaobilaznicu kraj Stona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon kilometarskih žalbi i međusobnog podmetanja nogu izvođača papirologijom,  Strabag je napokon uveden u posao. Na iznimno zahtjevnoj dionici od 12 i pol kilometara moraju izgraditi dva tunela, dva mosta i jedan vijadukt.

Njihova dionica pristupnih cesta stajat će 478 milijuna kuna bez PDV-a. Jedan od tunela biti će dug čak dva i pol kilometra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pelješki most za to će se vrijeme već lijepo uzdignuti iznad površine mora. Na sredini kanala počeo je izranjati stup koji će ići 50 metara uvis i sve do ceste kamo će se voziti automobili po mostu.

Uz Kineze, Hrvate i Austrijance na povezanosti hrvatskog juga uskoro će raditi i Grci. Oni bi s poslom vrijednim 511 milijuna kuna trebali krenuti početkom prosinca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njihova trasa je također zahtjevna, duga je 18 kilometara, a na njoj su  dva tunela duga po 1200 metara i most kod Stona dužine 490 metara.

Ugovorni rok radova iznosi 33 mjeseca. Do kolovoza 2022. tako bi svi radovi trebali biti završeni. I Kinezi i Austrijanci i Grci nadaju se  da će posao završiti i prije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo