rušenja na banovini / Počela rušenja u Sisku, u Petrinji bageri ugašeni čim je premijer otišao, što se točno dogodilo?

Da bi se rušenje u Petrinji moglo nastaviti kako je i najavljeno - sredinom sljedećeg tjedna, bit će potrebne dodatne pripreme.

30.1.2021.
22:30
VOYO logo

Mjesec dana nakon potresa na Banovini, došao je i taj dan - rušenja građevina koje su ozbiljno stradale i predstavljaju rizik za sigurnost građana. Ali tek djelomično. Kuće s najvećim oštećenjima u Sisku se ruše, dok su u Petrinji bageri radili samo jutros, dok je tamo bio premijer. Gdje je zapelo i kakvo je stanje na terenu provjerila je naša ekipa. 

U Sisku su već danas srušene prve kuće.

U to vrijeme, Petrinju je obilazio premijer. Iako su i tamo najavljena rušenja, teren očito nije bio dobro pripremljen. A s odlaskom premijera i bageri su stali. Tvrtke koje su danas započele s rušenjem shvatile su da s radovima nastaviti - ne mogu.

"Najveći problem je izazvala ova fasada koju vidite, to su azbestne ploče. Ova mehanizacija i ljudstvo koje smo mi formirali od četvrtka poslijepodne i evo sad da bi ovdje došli nije naprosto osposobljena niti opremljena za skidanje ovih ploča. Naš zadatak je bio doći ovdje u određemo vrijeme i biti tu - i to je sve, rekao je Marko Leko, predsjednik Nadzornog odbora Braniteljske građevinske zadruge Osijek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A na upit jesu li ovi bageri koji su jutros bili više proforme radili danas, odogovrio je: "Pa to sad vi zaključite sami, nemojte mene u ovo stavljati".

Image
Nema uvjeta /

Predstava za premijera? Rušenje oštećenih objekata u Petrinji stalo čim je otišao Plenković!

Image
Nema uvjeta /

Predstava za premijera? Rušenje oštećenih objekata u Petrinji stalo čim je otišao Plenković!


Upravo je ova tvrtka iz Osijeka te još dvije iz Pule i Zagreba, one koje su trenutno anagažirane u rušenju zgrada. Mobilizirao ih je Stožer civilne zaštite, a u planu je raspisivanje javne nabave kojim bi se uključile i druge tvrtke.

"Započeli smo taj proces danas ovdje u Petrinji. Angažirat ćemo još tvrtki koje će započeti taj proces u Sisku i Glini, ali i obiteljskim kućama po mjestima koja su na ruralnom dijelu županije", rekao je Too Medved(HDZ), potpredsjednik Vlade-

Da će krenuti rušenja, građani Petrinje doznali su iz medija. Ovaj frizerski salon nalazi se uz zgradu robne kuće u samom centru, koja se danas trebala rušiti.

"Iznenađeni smo i tu smo razgovarali tu smo razgovarali s vlasnicom ovog caffe bara koja je danas došla iznenađena. Došla je vaditi ostale stvari, bojler koji ima, dio stolarije jer nije znala, nije pojma imala",rekla je Đurđica Perenčević, vlasnica frizerskog salona.

U Sisačko-moslavačkoj županiji prijavljeno je gotovo 34 tisuće oštećenih objekata. Dok stanovnici čekaju na sanaciju, za nedonošenje izmjena Zakona o Obnovi premijer krivi oporbu i priznaje...

"A to je da mi je izrazito žao što je zahvaljujući rušenju kvoruma jučer od strane oporbe propušteno je donijeti zakon o obnovi. Evo sad smo čuli od građevinara i statičara koliko bi njima bilo u interesu da se Zakon donio", rekao je Andrej Plenković (HDZ),predsjednik Vlade.

U Petrinji i dalje paralelno s rušenjem traju pregledi. Do sada je pregledano 70% objekata jer nedostaje statičara.

"Pošto imamo još 17 tisuća prijava, prosjek pregleda nam je 300 dnevno, dok vikendom nekakvih pa recimo 600 dnevno. Što znači da bi to trebalo trajati još mjesecima ako ne pojačamo tempo, odnosno ako ne dovedemo još statičara koji će doći odrađivati preglede", rekao je Alen Kadić, koordinator stožera Petrinja HCPI-a.

A da bi se rušenje u Petrinji moglo nastaviti kako je i najavljeno - sredinom sljedećeg tjedna, bit će potrebne dodatne pripreme. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo