Čija je odluka? / Počeli su s maskama, a sada ih sve više učenika skida: Epidemiolozi tvrde da za to nema uvjeta

U ovim trenucima je 275 djece pozitivno na koronavirus dok je njih 3776 u samoizolaciji

19.9.2020.
18:55
VOYO logo

Točno je dva tjedna od početka nastave - a kako su uvijek ključna upravo ta dva tjedna podvukli smo crtu. 

S današnjih 212 novih slučajeva zaraze - od početka nastave imamo evidentiranih ukupno dvije tisuće 761 slučaj pozitivnih građana, a među njima deset posto učenika, slikovito: deset dupkom punih razreda. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Počeli su s maskama, a sada ih sve više učenika skida. 

Nakon jučerašnjih 234, brojka je nešto manja - 212 novih slučajeva. Preminulih nema. Dozu optimizma ulijeva epidemiolog Kolarić koji kaže kako u ovom tjednu možemo biti zadovoljniji nego s nekoliko proteklih. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
zaraza u školama /

U Zagrebu 38 novozaraženih: Pozitivno četvero učenika, samoizolacija određena za njih 145 i jednu učiteljicu

Image
zaraza u školama /

U Zagrebu 38 novozaraženih: Pozitivno četvero učenika, samoizolacija određena za njih 145 i jednu učiteljicu

"Smanjio se broj zaraženih, ali bih htio da taj broj smanjimo, ovo je ohrabrujuće, osim ukupnog broja koji detektiramo dnevno i udio osoba koje testiramo je ispod pet posto što je isto dobar pokazatelj da je epidemija pod kontrolom", rekao je Branko Kolarić, epidemiolog u NZJZ "Dr. Andrija Štampar".

Ali brojke govore i da je rekorder ponovno Splitsko-dalmatinska županija gdje je od testiranih 611 - 52 novozaraženih. U Varaždinskoj nema novih slučajeva. U Zagrebu je 38, u Rijeci 14 osoba. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U samoizolaciji se dosta često zaražavaju, imamo dosta žarišta unutar radnih organizacija gdje se grupiraju zaraženi. Također smo imali i dvoje zaražene djece za koje znate već da smo i cijele razrede stavili u samoizolaciju", izjavio je Vladimir Mićović, ravnatelj NZJZ Primorsko-goranske županije.

Prošla su dva tjedna od polaska više od 460 tisuća učenika u škole, zajedno s njima i 65 tisuća učitelja i nastavnika. U ovim trenucima je 275 djece pozitivno na koronavirus dok je njih 3776 u samoizolaciji. Od profesora do čistačica pozitivno je njih 12, a u samoizolaciji je 70 djelatnika škole. Redovita nastava odvija se u više od 90 posto škola, mješoviti model koristi osam posto škola dok je online pohađa manje od jedan posto.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok su u četiri županije maske pale na nastavi, zagrebački pročelnik za obrazovanje odgovara. 

"Stav je Štampara i epidemiologa, konzultirali smo i danas, da se nisu stvorili uvjeti za ukidanje maski u učionicama govorim samo o onim učionicama gdje se ne može stvoriti", poručio je Ivica Lovrić, pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neki stožeri su očito primijetili da im je situacija epidemiološki bolja i da mogu ukinuti nošenje maski. Oni trebaju dalje pratiti i na njima je odgovornost za donošenje odluka i za epidemiološku situaciju", rekao je Kolarić.

A riječki epidemiolozi smatraju da su maske u školi dobre u borbi protiv korone. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako škola ima tu sreću da se može osigurati fizička distanca u razredu to je blagodat, ako nije, maske su taj alat koji može i mora pomoći i sve ove ostale stvari na koje upozoravamo", izjavio je Mićović.

Uz maske, Stožer civilne zaštite i dalje apelira na distancu i higijenu, a škole ostaju najizazovnije mjesto na kojem bi većina htjela da što duže i ostanu otvorene. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo