Analiza Damire Gregoret / Rukavica je bačena! Borba za Plenkovićevu poziciju, na krilima lošega rezultata, je počela

U otvoreni rat u HDZ-u, započet zbog lošega izbornog rezultata, ušao je i bivši politički tajnik i ministar Davor Ivo Stier

31.5.2019.
18:30
VOYO logo

U otvoreni rat u HDZ-u, započet zbog lošega izbornog rezultata, ušao je i bivši politički tajnik i ministar Davor Ivo Stier. Otvoreno je prozvao predsjednika stranke i Vlade Andreja Plenkovića.  

Stier je poručio da su HDZ-u potrebne promjene koje će uvesti upravo on i pritom najavio svoju kandidaturu za predsjednika stranke. Aktualni šef Plenković na to mu je spustio i pozvao ga da se kandidira. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve to zbilo se u danu u kojem istječe rok stranačkim ograncima da vrhu stranke predaju izvješća o EU izborima. Zbog podbačaja su moguće i sankcije.

Novu frontu rata unutar HDZ-a izravno prema Andreju Plenkoviću otvorio je bivši potpredsjednik njegove Vlade i politički tajnik HDZ-a Davor Ivo Stier.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dogodilo se da se naše biračko tijelo podijelilo, puno je tradicionalnih birača HDZ-a izašlo na izbore, ali nije zaokružilo HDZ. Ono što je sada potrebno jest ujediniti stranku i ujediniti biračko tijelo. Ja ću na tome raditi i ja ću to i napraviti", rekao je Stier.

Nekoć vodećem čovjeku u kampanji za preuzimanje stranke 2016. Plenković je, hineći nezainteresiranost, brzo odgovorio: "Mi smo demokratska stranka, svatko može reći što misli. Dapače, mislim da to nije nikakav problem. Kad budu unutarstranački izbori, svatko se može kandidirati."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No rukavica je bačena i borba za Plenkovićevu poziciju, na krilima lošeg rezultata EU izbora, je počela.

"Bio sam, naravno, potpora našoj listi, našim kandidatima, naravno da što se toga tiče, moje djelovanje uvijek je išlo tome da imamo jak HDZ", navodi Stier.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilo bi dobro da svi oni koji hoće pomoći to rade u vrijeme kada traju kampanja i izbori", spočitao mu je Plenković. Stier tvrdi: "To je jedan loš rezultat koji traži promjenu, mi ne možemo ići na parlamentarne izbore s potporom od 22 ili 23 posto".

VEZANA VIJEST

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No premijer Plenković za parlamentarne izbore najavljuje pobjedu.

"Na parlamentarnim izborima mi ćemo pobjediti. Hoću li ostati predsjednik stranke? Sigurno. Kada će biti unutarstranački izbori? Kad su po Statutu!", navodi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po Statutu bi se trebali održati za godinu dana, ali Plenkovića, iako razjedinjena, unutarstranačka oporba napada sa svih strana. Dok on i glavni tajnik napadaju njih zbog sabotiranja kampanje, najžešće drugog čovjeka stranke Milijana Brkića koji je iza zatvorenih vrata vrh stranke oštro kritizirao zazivajući povratak narodu.

Stier je Vladu napustio nezadovoljan zbog koaliranja s HNS-om, a ambicije za preuzimanje stranke izrazio je na prošlogodišnjem Saboru. Istom onom na kojem se mjerilo tko je imao jači aplauz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A aplauzi, i ne smo oni, nestajali su zajedno s porazima. Ivo Sanader izbacio je Ivića Pašalića, Jadranka Kosor Ivu Sanadera, Tomislav Karamarko Jadranku Kosor. Plenković Karamarka iz stranke zasad nije izbacio pa bi se i on mogao uključiti u započete igre prijestolja unutar HDZ-a.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo