TVRDA KOHABITACIJA / 'Početak jednog divnog prijateljstva': Oko buduće suradnje Milanović i Plenković zasad se ne razumiju

Nekada kolege, kasnije ljuti suparnici, predsjednički izbori ponovno su ih povezali

7.1.2020.
21:07
VOYO logo

Oko buduće suradnje Zoran Milanović i Andrej Plenković zasad se ne razumiju.

''Bit će to tvrda kohabitacija u skladu s Ustavom i zakonom'', poručio je odmah u noći Milanovićeve izborne pobjede predsjdnik Vlade Plenković dok novoizabrani predsjednik Republike Milanović na to kaže: ''Ne znam što to znači. Treba pogledati u Ustav i vidjeti što znači tvrda kohabitacija''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Znat će'', poručio je na to Plenković iz Pariza kad su novinari i novinarke od njega zatražili da pojasni na što je mislio.

Dvojica bivših diplomata, između ostalog, zajedno će kreirati i vanjsku politiku, a Milanović se pohvalio razgovorom s turskim predsjednikom Tayipom Recepom Erdoganom.

Upitan koordiniraju li se već zajedno, Plenković odvraća: ''Kad stupi na dužnost, da''. O razgovoru s Erdoganom, kaže da ''nema pojma''.

Hoće li ova dvojica pronaći zajednički jezik, nisu sigurni ni u SDP-u, predsjednik čijeg zastupničkog kluba u Saboru Arsen Bauk ističe: ''Ono što zajedno donose po Ustavu i zakonu predsjednik i premijer ili predsjednik i Sabor morat će se dogovoriti. Kako će ti kompromisi izgledati, vidjet ćemo. Bolje da predsjednik bude korektiv lošoj politici Vlade, nego da imamo lošeg predsjednika koji onda ne može biti korektiv loše politike. Da izbjegnemo te dileme, treba promijeniti Vladu''.

Iako je i Kolinda Grabar Kitarović kritizirala Vladu, zadnju godinu državni vrh je funkcionirao gotovo idilično, a predsjednik Sabora Gordan Jandroković, koji je s Milanovićem u kampanji imao pravi okršaj, a sada kaže da je to sve bila kampanja, optimističan je: ''Tu nisu važni osobni odnosi. Važno je odgovorno obnašanje dužnosti. Mislim da neće biti problema''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U oporbi su sigurni da će s Milanovićem biti drukčije pa tako bivši SDP-ovac Bojan Glavašević kaže: ''Mislim da je dobro i zdravo za demokraciju da imamo na Pantovčaku nekoga tko može biti ptrotuteža vladajućima, mislim da toga nije bilo i zemlja je klizila prema kaosu i nedostatku kontrole''.

Birači su tražili promjene, a njih će svakako biti između Pantovčaka i Markova trga. Hoće li biti konstruktivne ili slijede novi ratovi, tek će se vidjeti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo