40 dana pokore / Počinje korizma: razumiju li vjernici smisao odricanja i zašto se ljudi danas boje boli?

'Ta pokora, odricanje ne bi trebalo biti za neko vrijeme nego promjena života', kazuje nam vlč. Ivan Valentić, predstojnik Ureda za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije

28.2.2017.
18:40
VOYO logo

Sutra počinje korizma. Vrijeme odricanja, intenzivnog suočavanja sa samim sobom, ali i drugima. Mnogi vjernici će se na 40 dana odreći nečega.

"Slijedi 40 dana bez društvenih mreža..." "Vidimo se za Uskrs!" 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, tek će rijetkima ovo biti: "Korizma s manje online druženja, a više onih uživo!" 

Pitali smo građane o tomu bi li se trebali barem u korizmi odreći interneta i društvenih mreža.

"Mislim da to najviše, da bi bila dobra stvar ako bi pola vremena proveli na nešto pametnije, čak ne treba na molitvu, nego na druženje, to bi bilo bolje", rekla nam je Petra iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, to nije nimalo lako.

"Ako bi se nečeg odricala, možda čokolade". - "Možda Facebooka, interneta, društvenih mreža, mobitela?" - "Teško, teško", odgovara nam Mara iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odreći se Facebooka, društvenih mreža, interneta… Bih li mogla izdržati 40 dana bez toga? Ne baš previše, ali mogla bih smanjiti da ne budem toliko na njima", rekla nam je Valentina.

Umjesto na društvenim mrežama, bilo bi lijepo to vrijeme dati drugima - smatra velečasni Ivan, no naglašava da s Uskrsom ne treba sve završti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ta pokora, odricanje ne bi trebalo biti za neko vrijeme nego promjena života, ja nastojim objasniti zašto je važno susrest drugoga, obogatit ga iako su i ovi susreti mogu biti nešto dobro to nije nikada kao stvarni susret s drugom osobom", kazuje nam vlč. Ivan Valentić, predstojnik Ureda za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije.

No, većina će se ipak odlučiti za odricanje od hrane, alkohola, cigareta. Svega onoga što im ionako šteti.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi smatraju da je odricanje postalo pomodarstvo. Odricanje radi odricanja. No, odreći se čokolade, ne zato da bi se smršavjelo, nego zato da bi se novac potrošen na nju dao siromašnima – to je bit korizme.

Za dobra djela i osobnu izgradnju, korizmenih 40 dana počinje sutra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RTL-u Danas o korizmi je govorio vlč. Duje Kurtović, župnik župe sv. Franje Ksaverskog u karlovačkoj Švarči, što možete pogledati u videu.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike