izbori u rujnu / Počinje prikupljanje potpisa: Jasnu namjeru da naslijedi Bernardića pokazao je samo Grbin. Tko će još u utrku?

30-ak tisuća članova SDP-a ima pravo birati novo vodstvo u rujnu, pod uvjetom da su platili članarinu

17.8.2020.
21:05
VOYO logo

Peđa Grbin za sada nema protukandidata. No i sam će reći kako je zbog demokratskog procesa bolje da je u utrci za šefa stranke, barem dvoje SDP-ovaca:

"Svaki član koji se želi kandidirati neka izađe pred javnost i kaže što nudi SDP-u", poručio je Peđa Grbin, kandidat za predsjednika SDP-a.

Grbin ne skriva kako socijaldemokratima trebaju promjene pa je upravo to razlog zašto kreće u prikupljanje potpisa, za što ima rok od 14 dana.

''Pred nama je razdoblje u kojem ćemo biti oporba, što je frustrirajuće, ali vrijeme koje SDP mora iskoristiti za konsolidiranje i da ponudimo biračima ono što će promijeniti život i budućnost. Dosta je podjela, dosta je vraćanja u prošlost'', smatra Grbin.

Grbinov protukandidat mogao bi biti Željko Kolar. Župan krapinsko-zagorski kaže nam da još nije prelomio. No da je Kolar najbolji izbor - tvrdi najbogatiji SDP-ovac, koji i sebe vidi u vodstvu SDP-a:

''Moja komunikacija je bila sa svim kandidatima, između ostalog i županom Kolarom za kojeg mislim da ima nit lidera i pobjednika. Vjerujem da stranku moramo graditi na način da ona postane prihvatljiva preko 60 posto građana koji nisu izašli na izbore'', kaže Mladen Kešer (SDP), načelnik Kalnika.

Načelnica Omišlja poznata po protivljenju LNG terminalu, i "firiška" saborska zastupnica Mirela Ahmetović, ostaje potencijalna kandidatkinja. Konačnu odluku priopćit će kaže prvo županijskoj organizaciji:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Moju podršku će imati svaki predsjednik stranke dok bude i ako bude radio u interesu SDP-a", kazao je Zlatko Komadina, v.d. predsjednika SDP-a, na upit hoće li podržati Ahmetović.

U Predsjedništvu želi ostati europarlamentarka Biljana Borzan čije su šanse velike,a  za potpredsjednika će se kandidirati i gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević. U vrhu stranke vidi se i zadarski SDP-ovac Jure Zubčić, koji niz godina upozorava da ova stranka ide krivim smjerom.

''Ja se kandidram jer očekujem podršku članova. To govorim jer ne želim biti dio klanovske borbe. Nudim sebe, a ne osigirani broj glkasova kako će nudiIt drugi. Želim bio dio rješenja", poručuje Zubčić.

Izborna utrka traje, a tko će naslijediti Davora Bernardića, koji je nakon izbornog srpanjskog poraza podnio ostavku - doznat ćemo krajem rujna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo