Branka Prišlić za rtl.hr / Poduzetnici o mjerama: 'Neki su na rubu. Oni koji su plaćali struju 200.000 kn, dobili su račun od 2 mil. kuna'

Image
Foto: RTL

Iz udruge kažu kako ih iz vlade nitko nije pitao za savjet, a smatraju kako imaju pravo sjediti za stolom gdje se kreiraju mjere

5.9.2022.
12:00
RTL
VOYO logo

Subvencionirani računi za struju, potpora za očuvanje radnih mjera preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje slična onoj za vrijeme pandemije te pomoć javnim institucijama s nižom tarifom energenata neslužbene su vladine mjere za pomoć poduzetnicima u krizi s energentima, izvijestio je Jutarnji list.

Ništa od toga pak nije došlo od Udruge Glas Poduzetnika (UGP), jedine koja, kako kažu, predstavlja 20 tisuća malih i mikro poduzetnika koji su istim ti mjerama nezadovoljni te u konačnici očekuju da će vladine službene mjere biti drugačije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavna tajnica UGP-a, Branka Prišlić za RTL.hr govori kako svi trebaju istu tarifu.

"Mi pozdravljamo odluku da se javnom sektoru da niža, ali ne bi trebalo biti diskriminacije. Vrtić u vlasništvu grada imat će tarifu kao kućanstvo, a privatni kao profitni. To nije fer, svi bi trebali imati nižu tarifu. Balans javnog i privatnog", govori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mikro malim i srednjim poduzetnicima struja i plin su velike stavke. Neki su nas već kontaktirali i ne znaju kako će na zimu. Hoteli na moru skraćuju sezonu. Mikro i mali poduzetnici su već na rubu", dodaje potom.

Image
novi paket mjera /

Vlada vraća potpore na plaću kakve je dijelila u koronakrizi, poduzetnicima subvencije za struju

Image
novi paket mjera /

Vlada vraća potpore na plaću kakve je dijelila u koronakrizi, poduzetnicima subvencije za struju

Stoga, ističe, ako službene mjere vlade ne budu adekvatne, u listopadu najavljuju veliki prosvjed poduzetnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Računi su i do pet puta veći ove godine nego lani, a od 1. listopada najavljuju se i poskupljenja. To nije prihvatljivo", tvrdi. Prisjetila se pritom i subvencije troškova poduzetnika za vrijeme koronakrize pa govori da ni tada nije funkcionirala jer račune neki nisu mogli platiti pa čekati da im država obradi zahtjev, iznose vrati. Podsjeća, sad će biti još gore jer cifre su i pet puta veće.

Što se pak tiče najave o potpori za očuvanje radnih mjesta koja je za koronakrizu iznosila 4000 kuna po zaposleniku, a koja se onda protekom vremena i smanjivala, pita se što će velikim tvrtkama koje izvoze značiti taj iznos po zaposleniku. "Pa oni gube na konkurentnosti", rekla je pa dodala kako su neki koji su struju plaćali 200 tisuća kuna, sada dobili račun na dva milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naposljetku, ističe i kako u kreiranje vladinih mjera UGP nije bio savjetovan ili na bilo koji drugi način uključen. "Kontaktirali smo i pozivali ministra Filipovića još u ljeto. Smatramo da imamo pravo biti za stolom gdje se kreiraju mjere za 20 tisuća poduzetnika koje sada ne zastupa nitko", zaključila je.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo