JAVNA SJEDNICA / Polančec, najpoznatiji akter afere Spice, nije se pojavio na sudu: Žalbu je obrazložio njegov odvjetnik

Slučaj koje je počeo prije 10 godina, a presuda izrečena prije 5 - napokon je došao na Vrhovni sud

13.9.2021.
21:40
VOYO logo

Bez ijednog optuženog. Samo s odvjetnicima. Tako je izgledala javna sjednica Vrhovnog suda o slučaju Podravka. 

"Ovo je bio prvi veliki predmet gdje je optuženik okrivljenik bio visokopozicioniran član Vlade i imao je veliki odjek u javnosti. Mjesecima je trajala kampanja medija protiv Damira Polančeca", kazao je Polančecov odvjetnik Anto Nobilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Polančeca se zajedno sa sedmero suoptuženih teretilo da su pokušali preuzeti vlasništvo nad Podravkom i da su je pritom oštetili za gotovo 400 milijuna kuna. 

U to vrijeme - govorilo se da je riječ o jednoj od najvećih afera u Hrvatskoj. Spis je imao 100 tisuća stranica. Damir Polančec tada i u nekoliko afera. Izlazak iz zatvora 2010. još se pamti.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Istina je voda duboka i ja se u njoj ne mogu utopiti", kazao je 2010. Polančec.

Image
400 milijuna kuna /

Sjećate se Polančeca? Afera Spice na Vrhovnom sudu pet godina od prvostupanjske presude

Image
400 milijuna kuna /

Sjećate se Polančeca? Afera Spice na Vrhovnom sudu pet godina od prvostupanjske presude

Suđenje je trajalo 5 godina. Održano je 300 rasprava, ispitano 100 svjedoka. Samo Polančec svoju obranu iznosio je 10 dana. Na kraju je oslobođen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegov odvjetnik Nobilo danas prisjeća vijeće kako u vrijeme inkriminacije nitko iz HDZ-a s njim nije razgovarao. Društveni utjecaj bio mu je jednak nuli, pa kazneno djelo, kaže, nije mogao počiniti.

"Opisao je jedan događaj kad je došao u nogometni klub Slaven Belupo, važan tamo u lokalnoj zajednici i kad je sjeo - nakon 15 minuta je vidio da su sva mjesta oko njega potpuno slobodna. Dakle, jedan sanitarni kordon oko njega je stvoren i onda je otišao sa stadiona posramljen jer je shvatio da nitko ne želi ni biti viđen s njim", kazao je Nobilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od svih optuženih - nepravomoćno je osuđeno samo njih četvero. USKOK je žalbu napisao na stotinjak stranica. Sporan im je oslobađajući dio, ali i premala kazna za osuđene.

"Sud je otegotnim trebao cijeniti činjenicu da se radi o visokopozicioniranim menadžerima s potrebnim kvalifikacijama i stručnošću da bi mogle obnašati takove funkcije. Slijedom svega navedenog predlažem da Vrhovni sud Republike Hrvatske uvaži žalbu Ureda i oslobađajući dio presudu ukine i vrati prvostupanjskom sudu ponovno na odluku", kazala je Gordana Križanić, zamjenica glavne državne odvjetnice. 

Tužiteljstvo za DarkaMarinca, Zdravka Šestaka i Josipa Pavlovića traži strožu kaznu, dok za Srđana Mladinića iz tvrtke SMS zahtijevaju bezuvjetnu kaznu u primjerenom trajanju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je odlučilo vijeće - i tko će na kraju platiti milijunsku štetu - trebalo bi biti poznato za nekoliko mjeseci. 

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo