Dan poslije / Policija kreće u lov na napadače na novinare kojima prijete i dalje. Policija i HND apeliraju: Sve prijavite!

'Nedopustiva hajdučila kao nedavno pri napadu na TV Slovenije.' Napade na novinare osudili svi, ističe se krivnja kolovođa i huškača na javnoj sceni

21.11.2021.
18:35
VOYO logo

Policija traži napadače na naše kolege, ali i na organizatore najvećeg prosvjeda protiv covid mjera i protiv cijepljenja. Prijete im kazne, a osude napada stižu za svih strana. Istovremeno nedopustivom pritisku, vrijeđanju i prijetanjama i dalje su izloženi mnogi novinari. Irena Pirjać

Najmasovniji do sada, jučerašnji prosvjed protiv COVID potvrda ostao je u sjeni incidenata i napada na novinare. Neprijavljivanjem prosvjeda okupljeni su prekršili tri zakona i odluku o nužnim epidemiološkim mjerama, kažu iz policije, koja za organizatorima traga, iako je "Bijeli tihi marš" danima najavljivan na društvenim mrežama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi raspolažemo s određenim saznanjima i indicijama. U tijeku su intenzivne mjere da se taj potencijalni organizator ili više njih kriminalistički obradi i podnese prijedlog prema prekršajnom sudu...", kazao je Davor Posilović, načelnik Sektora policije Policijske uprave zagrebačke:

"Ne mogu reći da nas je broj okupljenih ljudi iznenadio. Očito je i prosudba angažiranog broja policijskih službenika bila takva da smo u pravilu spriječili sve neke teže incidente."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija traga i za napadačima na našeg novinara Gorana Latkovića, podsjetimo, dok je radio svoj posao, izvještavao s prosvjeda, napadnut je s leđa udarcima u glavu i rebra.

"U početnoj fazi će se izvršiti detaljna analiza svih snimki kojima mi raspolažemo. Ali i onih snimki kojima raspolažu neke druge institucije, prvenstveno Grad Zagreb", najavio je Posilović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Divljačko ponašanje osudili su i iz Ureda predsjednika:

"Fizički i verbalni napadi na novinare koji obavljaju svoj posao nisu prihvatljivi i osuđujemo ih. Pravo na prosvjed ni u kom slučaju ne može postati pravo na nasilje." 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

... ministrica kulture:

"Najoštrije osuđujem napad na novinara @vijestihr Gorana Latkovića koji je fizički napadnut danas popodne dok je izvještavao s prosvjeda organiziranog danas u Zagrebu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

... i glasnogovornik Vlade:

"Kakvo divljaštvo i kukavičluk prosvjednika koji su napali s leđa novinara @golatkovic dok je izvještavao za RTL."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz HND-a također osuđuju ovakve incidente.

"Nama su se obratile sve redakcije koje su izvještavale jučer s prosvjeda. I svi su imali verbalne napade ili fizičke kao što se dogodio našem, odnosno vašem kolegi Goranu Latkoviću. Za nas je to zastrašujuće", kazao je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dio prosvjednika uputio se i na javni radiotelevizijski servis gdje ih je dočekala interventna policija. Takva nedopustiva hajdučija, kažu u HND-u, podsjeća na nedavni napad na Slovensku televiziju. Traže da institucije odrade svoj posao, a to će pomno pratiti i pučka pravobraniteljica, najavila je, uz osudu jučerašnjih događaja.:

"Svojim objavama, posebice se želim osvrnuti na društvenim mrežama, raznorazne kolovođe takvih prosvjeda još više potiču ljude na mržnju, još više huškaju ljude na novinarske ekipe. Nažalost, ja moram reći da nisam siguran da smo završili s ovom serijom napada."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A oni su se nastavili i na društvenim mrežama. Dio novinara dobio je i još uvijek dobivaju prijatnje i uvredljive poruke. Policija i HND pozvali su da se svi napadi prijave.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo