medijski linč ili zataškana istina? / Policija tvrdi jedno, svjedoci drugo: Evo što sve znamo o županu Dekaniću i prometnoj nesreći u kojoj je sudjelovao

Image
Foto: Screenshot

Pred kamere Potrage stalo je troje očevidaca čija je priča drugačija od one koju pričaju Dekanić i policija, a koja je na mjesto nesreće navodno došla 45 minuta kasnije

26.4.2022.
14:45
Screenshot
VOYO logo

U noći 17. travnja, u mjestu Cerna osobni automobil vukovarskih registracijskih oznaka u vlasništvu lokalne vlasti prešao je na lijevu stranu kolnika gdje je na travnatoj površini prvo udario u ukrasno cvijeće, a zatim je na kućnom broju 34 udario u parkirani osobni automobil županjskih registracijskih oznaka u vlasništvu 46-godišnje žene. Na kraju se od siline udarca srušila i ograda, i dalje prekrivena ceradom. 

U policijskom izvješću stoji još i da je automobilom upravljao 37-godišnjak kod kojeg nije utvrđena prisutnost alkohola, dok je kod njegovog suvozača utvrđeno 1,44 promila alkohola u krvi. U autu je bio, saznalo se iz brojnih medijskih napisa, a priznao je i sam, vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Javnost ga se možda sjeća iz jedne druge nesreće, kada se pijan sudario s automobilom u kojem su bile četiri časne sestre. No, ovaj je puta ustrajao da za volanom nije bio on, već 37-godišnji vozač iz policijskog izvješće.

Župan i policija složni: Vozio je 37-godišnji K.B.

"U spomenutoj nezgodi sudjelovao sam kao suvozač u službenom automobilu Vukovarsko-srijemske županije, a kojim je na moju zamolbu upravljao K.B. Vozač automobila i ja smo alkotestirani, pri čemu kod vozača nije utvrđena prisutnost alkohola, dok je kod mene prisutnost alkohola bila 1.44 promila“, rekao je Dekanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon ovog priznanja iz Županije nisu željeli objasniti tko je K. B. i kakve veze ima sa županijskim automobilom, no kasnije se saznalo da je riječ o županovom rođaku Krešimiru Bičaniću.

"Temeljem utvrđenih činjenica policijski službenici PU vukovarsko-srijemske su 37-godišnjaku uručili izvješće o prekršaju zbog počinjenog prekršaja iz članka 46. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, uz primjenu članka 293. istog Zakona odnosno zbog izazivanja prometne nesreće s materijalnom štetom te nekretanja sredinom prometne trake", potvrdilo se u policijskom priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DAMIR DEKANIĆ /

Vukovarsko-srijemski župan imao je prometnu nesreću prije tri dana, a tek se danas oglasio: Kaže da je pio, ali nije vozio

Image
DAMIR DEKANIĆ /

Vukovarsko-srijemski župan imao je prometnu nesreću prije tri dana, a tek se danas oglasio: Kaže da je pio, ali nije vozio

Dekanić je javnost o svemu obavijestio tek nakon tri dana, što to je pobudilo sumnju u njegov iskaz. Znakovito je bilo i to što se policija o nesreći oglasila također tri dana nakon samog događaja, jednom rečenicom u zbirnom pregledu nesreća tijekom blagdanskog vikenda, što kod ovakvih nesreća nije uobičajeno.

Što je otkrila Potraga?

Iako i HDZ-ov župan i Policijska uprava Vukovarsko-srijemska tvrde suprotno, ekipa Potrage razgovarala je s troje svjedoka nesreće i svi tvrde isto – Dekanić je u noći 17. travnja bio sam u automobilu. Vidno pijan, na ulazu u Cernu, zabio se u parkirani automobil, pa molio prisutne da ne zovu policiju. Iako se osobno ne poznaju, njihove priče podudaraju se u ključnim detaljima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravljajući službenom Škodom desetak minuta prije nego će se zabiti u drugi automobil – župan je, opisali su svjedoci za Potragu, prešao u suprotnu traku i zamalo se sudario s vozilom u kojem je bio mladi par s područja županije. Izbjegli su ga, okrenuli automobil i krenuli za njim pokušavajući ga zaustaviti. Tvrde, automobil je vrludao, ali vozač se nije zaustavio iako su mu pokušavali signalizirati da stane.

Jedan od dvoje svjedoka, koji su nas zamolili da im zaštitimo identitet, ovako je opisao što se dogodilo:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jednostavno od bankine do bankine auto ide, pokušao sam, blicao sam, svirao sam da zaustavim, no međutim u jednom trenutku je skrenuo lijevo i udario u auto, auto je udario u ogradu i srušio je od siline udarca."

Kako je vozio, kažu, pravo je čudo da nije došlo do veće tragedije. Izašli su iz svog automobila ne znajući u tom trenutku o kome je riječ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad smo došli na mjesto nesreće on je jednostavno izašao iz auta s vozačevog mjesta. Vidno pijan. Doslovce je ispao iz auta. Tako da, molio je da se ne zove policija da će se sve riješiti. Međutim i ta žena kojoj je razbio automobil, ona je, kako bih vam rekao, rekla i sama u nekom smislu, ali tiho: 'To je župan, nemojte zvati policiju'. Međutim, u tom trenutku mislim da nema toga valjda zakona jer ako si u HDZ možeš jednostavno raditi što god hoćeš po cesti. Valjda je zakon za sve isti", rekli su svjedoci za Potragu.

Druga je svjedokinja u polusatnom razgovoru za Potragu prepričala iste detalje kao i prvo dvoje sugovornika. Spomenula je i to da se zaustavio automobil s muškarcem koji je vikao na župana da ih je skoro ubio nekoliko minuta ranije. To su bili oni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Shvatili su da župan nije ozlijeđen, no primijetili su još jedan detalj koji je izostao u policijskom izvješću.

"Vozačev jastuk je bio otvoren kao što sam već htio reći. Suvozačeva strana je bila netaknuta. Može se i po tome utvrditi da je bio sam u autu, a ne da ga je vozio kum, rođak ili tko već."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je i to da je župan u svom priopćenju ustvrdio da je policiju pozvao sustav iz automobila, dok je očevidac rekao kako je on taj koji je pozvao policiju. Iz screenshota njegovog telefona jasno je vidljivo da je broj 192 nazvao u ponoć i 55. Razgovor je trajao 51 sekundu. Na pitanje je li policiji rekao da je župan bio sam i da je on skrivio nesreću odgovara:

"Da, rekao sam da je on bio sam i da je on napravio nesreću, međutim ispostavilo se sasvim treće u policijskom izvješću da je netko drugi vozio", objašnjava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Cerni vladaju strah i zavjet šutnje. Niti vlasnica oštećenog automobila niti susjedi ne žele pred kameru. Kroz suze je molila da je se ostavi na miru. Ali, kad se kamera ugasi neki od njih potvrdili su nam da je zapravo ono što su nam rekli naši sugovornici ranije istina. Iako se ne poznaju, njihove priče poklapaju se do u detalje. Svi tvrde – župan je vozio sam, jedva je izišao iz auta, teturao je i molio da ne zovu policiju.

A na mjestu nesreće pojavilo se i vozilo Krešimira Bičanića. S njim je, inzistira župan, na lokaciju stigla njegova supruga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više o svjedočanstvima očevidaca pročitajte OVDJE.

Oglasio se i Dekanić, optužuje za medijski linč…

"Posljednjih devet dana vrši se brutalni medijski pritisak na mene, moju obitelj, susjede i sumještane, a vezano na prometnu nezgodu u kojoj sam sudjelovao kao suvozač, o čemu sam se proteklih dana već javno očitovao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poticatelje ovog medijskog linča, naravno, nije teško determinirati, a javnost lako može uočiti kako je njihov jedini cilj izazivanje prijevremenih izbora pa makar i putem navodnih, nevjerodostojnih svjedoka, svjedoka kojih nema na mjestu događaja niti u policijskom zapisniku.

Zbog toga se ne mogu oteti dojmu da su priželjkivali nezgodu sa puno tragičnijim posljedicama, a ne ovakvu bez stradalih, povrijeđenih, sa isključivo materijalnom štetom – kakvih je svakodnevno uistinu mnogo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahvaljujem se još jednom svima koji mi daju potporu u ovim, za mene i moju obitelj, mučnim trenutcima, a tvorcima ove priče poručujem da će unatoč svojim nastojanjima morati pričekati redovne izbore", poručio je Dekanić u priopćenju.

Slučaj istražuje Državno odvjetništvo

Što se ovdje uistinu dogodilo sad istražuje Državno odvjetništvo. Slučaj je prijavljen i USKOK-u koji nam još nije potvrdio je li krenuo istraživati zlouporabu položaja i ovlasti. Činjenica jest da sve ovo ne bi bilo teško otkriti ili potvrditi kada bi za tim postojala volja. Prije svega politička jer vrh HDZ-a do sad nije komentirao barem činjenicu da se njihov istaknuti član pijan vozi debelo van radnog vremena i pušta volan skupocjenog službenog automobila u ruke nekome tko nije niti zaposlen u županiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo