FILMSKI KRITIČAR / Polimac u Direktu o filmu 'Don't Look Up': 'Ne bih se složio s premijerom. Taj film je dosta neugodna satira'

Kazao je i kako je ovo prvi film koji je spojio film katastrofe i pandemiju

27.12.2021.
22:50
VOYO logo

Kad se već ovih dana film "Don't look Up" toliko spominje kako u javnosti, među gledateljima tako i među političarima, i kad je već evo nakon tri dana emitiranja podijelio javnost kao što je javnost podijelila i pandemija, red je bio da riječ damo ne epidemiolozima, sociolozima i psiholozima nego ovaj put filmskim kritičarima. O filmu je u RTL Direktu pričao Nenad Polimac, filmski kritičar Jutarnjeg lista.

Osvrnuo se na premijerovu argumentaciju kako film potvrđuje da su za skepsu prema znanosti krivi mediji i društvene mreže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne bih se složio jer taj film je režirao Adam McKay koji već par godina žestoko udara po američkoj politici, pa bogami i ovdje je dao svoj obol. Politika je glavna, osim toga sve što u filmu izgovara Meryl Streep kao američka predsjednica, iako se kandidira tako da ne znamo njen trenutačni status, ona je oličenje licemjerja, podilazi svima samo kako bi dobila stvar na svoju stranu, obraća se uvijek članovima svoje stranke tako da", kazao je Polimac. 

Na pitanje je li film uspio s obzirom da je podijelio javnost, Polimac smatra da je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam siguran da je bila namjera da polarizira. Kod McKaya je stvar u tome da ti pokaže stvar s raznih strana. Kada je radio film o Dicku Cheneyju, niste mogli reći da je simpatična osoba, ali gledali ste ga dva sata i niste imali problem. To su gadne satire i ovaj film je dosta neugodna satira", kazao je. 

Polimac je otkrio i koji su mu dijelovi filma najbolja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najbolji dijelovi su mi kad dvoje glavnih protagonista počinju razumijevati u što su se upleli. Htjeli su spasiti svijet upozorenjem da dolazi kometa, međutim to upozorenje se dogodilo u nešto bože oslobodi. Oni su jedno sa drugim otišli raznim putevima zbog svih tih ličnosti iz politike, medija, koji su ih okružili i kojima se fućkalo za njih", kazao je.

Po njemu su Jennifer Lawrence i Leonardo DiCaprio noseće uloge.  Komentirao je i da je zanimljivo da film nema happy end.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U jednom pogledu ima, ali neću spoilat", kazao je. 

Polimac smatra kako je ovo Hollywoodski film jer su režiser i ekipa oko njega izašli iz hollywoodskih komedija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisu imali problema. Velike firme su stajale iza njih. U čemu je stvar? Velika većina hollywoodskih projekata se kuha 4-5 godina, a s Netflixom naredne godine idu u produkciju", kazao je. 

Kazao je i kako je ovo prvi film koji je spojio film katastrofe i pandemiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje je li film zanatski dobar film s obzirom da se mnogi žale da je razvučen i dosadan te da su neke scene kazališni napravljene, Polimac je kazao da film traje dva i pol sata i da sigurno ima problema. 

Komentirao je i jesu li streaming platforme, s obzirom da ovaj film nije namijenjen za kino distribuciju, postale jače od kina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da da, ali malo ih je zeznuo Spiderman, koji je pomeo sve zanimanje koje je vladalo za filmove. Streaming se sad vratio s ovim filmom", kazao je. 

Na pitanje i zašto hollywoodska produkcija izbjegava pandemiju kao ne glavnu temu nego i kao kulisu filma, Polimac je zaključio: "Hollywood to izbjegava jer publika ne želi ono što imati kod kuće još gledati u kinu". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo