OPASNO PO ŽIVOT ILI UGLED? / Političari na meti jaja, cipela i rajčica. Direkt analizirao prijetnju: 'Najjeftinija su, najefikasnija, ne morate pripremati'

Upitali smo stručnjaka za za sigurnost, odvjetnicu, ali i političkog analitičara

27.1.2022.
22:31
VOYO logo

Što ako jedno jaje od običnog prehrambenog proizvoda postane projektil koji leti prema glavi ili kaputu političara, pitanje je koje si postavljamo unatrag par dana ili barem nakon što je uhićen umirovljeni Zadranin koji je upravo pokvarenim jajima "prijetio premijeru". 

Istini za volju, prema raznim političarima dosad je letjelo svašta - jaja, boja, cipele, grude. Razna oružja koja su neopasna po život i zdravlje, ali ne i po ugled. Provjerili smo stoga reagira li i u Europi uvijek policija i tuku li odmah tjelohranitelji napadače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se samo prisjetimo, prema Bushu, ali i Hillary letjele su cipele, no jaja su oružje prosvjednika broj jedan. Ipak, uvriježio se i običaj "cipelarenja" političara, a često im se pridruži i rajčica koju je prije desetak godina dobila i Hillary Clinton. Koliko su jaja i rajčica ozbiljna prijetnja pitali smo stručnjaka za sigurnost Antu Leticu.

Image
'TO JE BILA DOSKOČICA!' /

Pričali smo sa Zadraninom koji je uhićen s Mladenom zbog komentara o Plenkoviću: 'Kao politički progonjen možda postanem premijer'

Image
'TO JE BILA DOSKOČICA!' /

Pričali smo sa Zadraninom koji je uhićen s Mladenom zbog komentara o Plenkoviću: 'Kao politički progonjen možda postanem premijer'


"Mislim da jaja i pardajz nisu ozbiljna prijetnja. Međutim, kao što sam i rekao SOA i Ministarstvo unutarnjih poslova svaku tu prijetnju mora izučiti i vidjeti koliki je nivo ugroze", govori nam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kolika je ugroza otkrivali su i kada su letjele torte i to Bill Gatesu u glavu.

"Jaja su najjeftinija, najefektnija, ne morate ništa pripremati. Tortu morate pripremiti, i muljava cijela. A jaje baciš izdaleka da ostane fleka, ujedno rečeno kad netko prijeti da će baciti jaje onda službe imaju puno posla jer one trebaju primiti to jaje, a ne štićena osoba. Za njih je sramota", pojašnjava nam Krešimir Macan, politički analitičar.

Sramota je za Ruse bila i kada je prosvjednik nezadovoljan Putinovom pobjedom pljunuo njegov portret. Za njih prekršaj javnog reda i mira, narušavanje časti i ugleda i 15-dnevni zatvor, ali za Europski sud za ljudska prava je to bilo samo izražavanje političkog stava. Europski sud za ljudska prava je utvrdio da je čovjek koji je odbio dati ruku Nicolasu Sarkozyu i rekao mu "Gubi se kretenu" na to imao pravo.

Odvjetnica Vanja Jurić tvrdi kako se tu polazi od ideje da sloboda izražavanja obuhvaća i one informacije koje nisu uvijek lijepe i pristojne nego uvredljive i šokantne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra i kako bi taj sud oslobodio i Zadrane. Stoga znači da je Andrej Plenković pavijan njemu može biti uvredljivo, ali to je sloboda izražavanja, kaže Jurić.

"Mislim da bi Europski sud rekao nešto što je dopuštena vrsta izražavanja, dopuštena vrsta izražavanja političke kritike i nezadovoljstva premijerom i da bi u slučaju uhićenja dosudio da je to povreda prava na izražavanje", dodaje odvjetnica.

U konačnici, Plenković je u Petrinji gađan grudom, ali važno je razlikovati prijetnju i uvredu i znati kada prijetnja jajima postaje ozbiljna prijetnja. Stručnjak za sigurnost kaže da jaja nisu problem ni prijetnja, problem je ono što stoji iza njih i koliko daleko je Facebook pisac spreman daleko otići.

"Vrlo, vrlo mali broj njih je spreman za neke određene aktivnosti", zaključuje Letica. 

Francuz koji je lani ošamario Macrona otišao je predaleko i za taj je fizički napad dobio četiri mjeseca zatvora. Ali između šamara i Facebook komentara postoji jako velika razlika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo