PROGNOZA DORIANA RIBARIĆA / Ponesite kišobran ako putujete za produljeni vikend: Vrijeme i dalje nestabilno, na Jadranu uz više sunca

Image
Foto: Ivica Galovic/Nel Pavletic/PIXSELL

Ljetni solsticij dočekat ćemo s promjenjivim vremenom, a na prave ljetne prilike će sačekati, ali ne predugo

18.6.2020.
16:20
Ivica Galovic/Nel Pavletic/PIXSELL
VOYO logo

Ovogodišnji lipanj malo kome je po volji, iako on sa svoje dvije trećine pripada kalendarskom proljeću, a takve su mu manje-više i klimatske odrednice. Možemo reći da je imamo ustavari normalan mjesec, prema najavama, taj njegov proljetni dio dosad je bio i malo hladniji od prosjeka, a kiše ponegdje ima i više nego što je to uobičajeno za ovo doba godine, osobito na sjevernom Jadranu. Tako ćemo i subotnji ljetni solsticij dočekati promjenjivim vremenom, a na prave ljetne prilike će sačekati, ali ne predugo.

Image
Image

PETAK

Petak još malo sunčaniji od četvrtaka, ali i dalje ne posve stabilno. Uz umjeren razvoj oblaka, lokalno malo kiše ili grmljavinskog pljuska najprije može biti na sjeveru Istre te na širem riječkom području. Poslijepodne sličan razvoj događaja i u unutrašnjosti, ali uglavnom u njezinim zapadnim predjelima. Suho i sunčano ostaje u Dalmaciji. Puhat će opet slab i umjeren jugozapadni i zapadni vjetar, a na istoku i sjeverozapadni. Temperature slične kao i četvrtak, dakle ujutro ugodno, a danju vrlo toplo, oko 26 stupnjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

VIKEND U UNUTRAŠNJOSTI

Na kopnu će produljeni vikend vjerojatno proteći uz promjenjivo i nestabilno vrijeme. Bit će i sunčanih razdoblja, u zapadnijim predjelima i nešto duljih u drugome dijelu subote. Svakodnevno može pasti barem malo kiše, najviše i najizglednije u Slavoniji i Posavini, osobito u noći na ponedjeljak i tijekom vjetrovitijeg ponedjeljka/prazničnog dana. Uz više oblaka i većinom slab do umjeren sjeverozapadnjak, temperatura će biti malo niža, osobito u nedjelju kada će danju uglavnom biti svega 20-ak stupnjeva.

VIKEND NA JADRANU

Na moru sasvim druga priča. Iako se ne može računati na posve suho vrijeme, bit će znatno više sunca i topline, osobito na samoj obali i otocima. Pljuskova, ako ih i bude, bit će samo kratkotrajni. U subotu ih može biti u unutrašnjosti Istre te u riječkom i zadarskom zaleđu, u nedjelju u Dalmatinskoj zagori, dok u ponedjeljak poneki olujni oblak može zalutati i do obale srednjeg Jadrana. Puhat će umjeren sjeverozapadnjak, izraženiji nego u nedjelju, kad će prolazno ujutro i navečer biti i bure.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, produljeni vikend svakako povoljniji na obali. No, i ta preostala kiša će se glavninom, u obliku pljuskova, ispadati do utorka, a zatim napokon kreću i prave ljetne prilike pa i sve češće, mnogima željno iščekivane 30-ice i na kopnu i na moru.

Sve informacije o budućem razvoju vremena donosimo vam svaki dan na RTL-u te na našim Facebook i Instagram stranicama – RTL Vrijeme!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo